2020-09-10

Så arbetar facket för demokrati i Belarus

Vill du få mer kunskap om hur fackligt aktiva arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter på jobbet och i samhället i Belarus?

Välkommen till en kostnadsfri lunchföreläsning på distans om hur facket arbetar för demokrati i det land som ofta kallas för Europas sista diktatur.

När: 10 september kl. 11:45
Var: Digitalt via Zoom.

Just nu demonstrerar hundratusentals människor i Minsk för nyval och mot regimen. Arbetstagare vid stora, statliga fabriker går ut i strejk, påhejade av oberoende fack och allmänhet. Varför uppmärksammas arbetstagares ställningstagande för demokrati och förändring i media? Varför är det så stort att arbetstagare i Belarus går ut i strejk och får stöd av oberoende fack?

Belarus är, enligt världsfacket ITUC:s rapport Global Rights Index, ett av de värsta länderna att jobba i som arbetstagare. Det finns inga garantier i Belarus för att arbetstagares rättigheter respekteras. Det är även förbjudet att strejka och demonstrera. Hur har arbetstagare och fackförbund i Belarus arbetat för förändring, demokrati och mänskliga rättigheter?

Lana Willebrand från Union to Union, Mats Svensson från IF Metall och Tove Carlén från Journalistförbundet kommer under 45 min gå in på hur situationen såg ut för oberoende fackförbund att verka innan valet. Hur farligt var och är det för fackligt aktiva att engagera sig i Belarus? De kommer även att gå in på det fackliga utvecklingssamarbete och hur det arbetet bidrar till att fackliga rättigheter respekteras runt om i världen.

Lunchföreläsningen äger rum digitalt via Zoom den 10 september kl. 11:45 - 12:30.
Det kommer att finns möjlighet att ställa frågor via chattfunktionen. Länk till Zoom-föreläsningen skickas ut dagen innan.

Begränsat antal platser så anmäl dig idag! Anmälan görs till event@uniontounion.org

Varmt välkommen!