Foto: Anna Hjorth/HotellrevynHotell- och restaurangfackets tidning Hotelrevyn har varit i Tanzania och träffat anställda på hotell och pratat facklig organisering. Läs chefredaktören Anna Hjorths reportage från besöket.
2017-02-01

Reportage: facklig framgång i Tanzania

Osäkra jobb, låga löner, sexuella trakasserier och dålig arbetsmiljö. Det är vardag för många som jobbar på hotell i Tanzania. Men när fler går med i facket och hotellen tecknar kollektivavtal blir det långsamt bättre. Hotellrevyns Anna Hjorth. har varit i Tanzania och träffat fackliga hotellarbetare som stöttas av HRF, Livs och Kommunal genom Union to Union. Det visar att stödet gör skillnad.

Hotellrevyn är Hotell- och restaurangfackets medlemstidning. I november åkte deras chefredaktör Anna Hjorth till Tanzania och träffade fackligt anslutna Hotellarbetare. Resultatet blev tre reportage som du hittar här nedan. Läs det stora och spännande reportaget om facket Chodawu i Tanzania, där vi får träffa flera hotellarbetare och höra om deras vardag. Men missa inte heller de två lite kortare reportagen om HRF, Kommunal och Livs engagemang i 16 afrikanska länder och varför global solidaritet är så viktigt. Du läser de tre e-reportagen här:

Bäddat för facklig framgång i Tanzania

acket gör oss starka och vi kan förändra saker tillsammans. Så förklarar Anna Robert Makere varför hon har gått med i Chodawu – hotell- och restaurangfacket i Tanzania.

"Facket gör oss starka och vi kan förändra saker tillsammans." Så förklarar Anna Robert Makere varför hon har gått med i Chodawu, hotell- och restaurangfacket i Tanzania. Hon tjänar runt 1 500 kr i månaden och jobbar treskift sex dagar i veckan.
Läs mer

Fackligt bistånd med kvinnor i fokus

Fokus på kvinnornas ställning – i facket och på arbetsplatserna. Så ska arbetarna i hotell- och restaurangbranschen i Tanzania bli starkare. Det internationella stödet är avgörande, säger samordnaren Adwoa Sakyi.
Fokus på kvinnornas ställning, i facket och på arbetsplatserna. Så ska arbetstagarna i hotell- och restaurangbranschen i Tanzania bli starkare. Det internationella stödet är avgörande, säger samordnaren Adwoa Sakyi. I ungefär tio år har de svenska fackförbunden HRF, Livs och Kommunal, genom Union to Union, stöttat ett projekt som ska stärka kvinnor i facket i 16 afrikanska länder.

Läs mer

"Det handlar om global solidaritet"

Pim van Dorpel ser att HRF kan lära sig mycket från de nystartade fackförbunden.

Solidaritet med arbetskamrater i andra delar av världen är en självklar del av det fackliga arbetet. Det säger HRF:s vice ordförande Pim van Dorpel. Samtidigt ser han att HRF även kan lära sig mycket från nystartade fackförbunden i andra länder. 
Läs mer

Hotellrevyn har gjort reportageresan till Tanzania med hjälp av ett resereportagebidrag från Union to Union som fackförbundstidningar kan söka. Mer om hur du och din tidning kan söka detta bidrag finns här.