Profilbild för Globala torget
2020-09-27

Globala torget: Rättvis klimatomställning

Rättvis klimatomställning – här är planen för att rädda jorden, jobben och jämlikheten

Bokmässans Globala torget körs digitalt - följ seminarierna på www.globalatorget.se eller Globala Torgets Facebook!

Forskning visar att en grön omställning kan skapa 24 miljoner nya jobb i världen. Å andra sidan räknar man med att sex miljoner jobb i fossiltunga sektorer kommer att försvinna. Och allt ska ske i rekordfart. Hur kan vi göra den här gigantiska omställningen med trygghet för alla som påverkas?

Kort sagt: hur kan vi ställa om våra ekonomier på det sätt som klimatkrisen kräver, samtidigt som vi värnar om arbetstagares rättigheter och närmar oss målet om social rättvisa?

Som tur är finns det en plan: Just Transition – rättvis omställning. Kom och lär dig varför vi behöver rättvisa för att lyckas med klimatomställningen, vad som behöver göras, och vem som ska göra det.

I panelen finns Ann Pettifor, ekonom och hjärnan bakom the Green New Deal, vilket hon bland annat skrivit om i ”The Case for the Green New Deal”. Deltar gör även Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union, som samordnar svenska fackförbund i det internationella fackliga utvecklingssamarbetet och som snart ger ut en rapport om hur man kan jobba med Just Transition där. Moderator är Cajsa Unnbom, Olof Palmes Internationella Center.

Arrangörer: Olof Palmes Internationella Center, Union to Union och ABF. Seminariet hålls på engelska. 

Följ seminariet via Facebook eller på Globala Torget Play