Peru
Efter den auktoritäre och korrupte presidenten Alberto Fujimoris maktinnehav under 1990-talet har demokratin återetablerats. Den ekonomiska tillväxten har varit stabil mycket tack vare utländska investeringar i gruvprojekt. Men trots god ekonomi har den politiska instabiliteten fortsatt lett till upprepade kriser och flera presidenter har avsatts anklagade för korruption.
De kraftiga restriktionerna av fackliga rättigheter som Fujimori införde har avskaffats men fortfarande finns dock stora problem kvar med trakasserier och avsked av fackföreningsmedlemmar.
Fakta
Gruvindustrin dominerar ekonomin och tack vare höga internationella råvarupriser har Peru haft en av Latinamerikas högsta tillväxtstakter det senaste decenniet. Kring 60 procent av exportinkomsterna kommer från gruvsektorn. De sociala klyftorna och inkomstskillnaderna är dock fortsatt mycket stora och barnadödligheten i Peru är bland de högsta i Latinamerika. På senare år har stora protester genomförts mot den förda politiken med krav på sociala reformer för att bekämpa de stora klassklyftorna.
Efter Fujimoris fall har restriktionerna av fackliga rättigheter tagits bort. Men föreningsfriheten, rätten till organisering och kollektiva förhandlingar fortsätter att kränkas genom trakasserier av organiserade anställda och selektiva avskedanden. Många utländska bolag vägrar genomföra kollektiva förhandlingar och fortsätter att avskeda fackligt aktiva.
Grundlagen garanterar organisationsfrihet och ger anställda både i offentlig och privat sektor rätt att förhandla kollektivt och att strejka. Det krävs tio personer för att bilda en fackförening som är arbetsplatsbaserade. Men rätten till organisering och kollektiva förhandlingar fortsätter att kränkas genom trakasserier av organiserade anställda och selektiva avskedanden.
Fackföreningsrörelsen växte sig stark under 1970-talet men har alltid haft svåra problem med intern splittring. Ny lagstiftning har upphävt de kraftiga restriktionerna av fackliga rättigheter som Fujimori införde. Fortfarande finns dock stora problem kvar med trakasserier och avsked av fackförenings-medlemmar.
Den största fackliga landsorganisationen CGTP (Confederación General de Trabajadores del Perú) har traditionellt stått kommunistpartiet nära och ansluten till WFTU. De två övriga centralorganisationerna, Central Autónoma de Trabajadores del Perú (CATP) och Central Unitaria de Trabajadores de Perú (CUT), är båda anslutna till världsfacket ITUC.
ILO:s åtta kärnkonventioner gäller alla människor i alla länder oavsett om deras regeringar ratificerat dem eller inte, eftersom det handlar om mänskliga rättigheter. Trots det är det ändå viktigt att så många länder som möjligt ratificerar konventionerna, så att de inte förlorar sin legitimitet. Att ratificera en konvention sänder en signal om att landet tar frågan på allvar och innebär i praktiken att landet själv ska se till att lagstiftningen i landet är i linje med de krav som konventionen ställer. Det är dock ingen garanti för att länderna följer konventionen i praktiken.
I ILO:s databas Normlex hittar du alla ILO-konventioner och rekommendationer och aktuell information om vilka länder som ratificerat dem.
Ratificerade av landet:
- ILO 29 – Förbud mot tvångs- och straffarbete
- ILO 87 – Föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten
- ILO 98 – Rätten att organisera sig och förhandla kollektivt
- ILO 100 – Lika lön för lika arbete, oavsett kön
- ILO 105 – Avskaffande av tvångsarbete
- ILO 138 – Minimiålder för arbete
- ILO 111 – Diskriminering vid anställning och yrkesutövning
- ILO 182 – Mot de värsta formerna av barnarbete
December 2020 Johan Schmidt
Hittar du faktafel, har frågor eller vill diskutera innehållet i texten? Skriv gärna till info@uniontounion.org.
För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och har grundläggande information om alla länder tillgängligt. Labourstart har en bra sökfunktion per land för nyheter om just arbetstagares rättigheter.