Foto: WAC-MAANFackliga ledaren Hatam Abu Ziyada hotas att avskedas efter att de anställda har organiserat sig.
2014-07-30

Palestinier organiserar sig - hotas med avsked

Arbetstagarna på Zarfati Garage på Västbanken strejkar för att protestera mot hotet att avskeda fackliga ledaren Hatam Abu Ziyada. Enligt facket WAC-MAAN försöker företaget att hindra de anställda från att organisera sig och kräva anständiga villkor.

Allt fler palestinier i det israeliska bosättarområdet på Västbanken kräver bättre arbetsvillkor.  På det israeliska företaget Zarfati Garage, som servar fordon i den industriella zonen Mishor Adumim, gick de anställda med i fackföreningen WAC-MAAN i juni 2013 för att förhandla fram anständiga löner.

Men ledaren Hatam Abu Ziyada, som tagit initiativet till organiseringen, hotas nu att få sparken.

Enligt fackföreningen har de inte fått någon förklaring till varför, och för att protestestera gick de därför ut i strejk den 22 juli. På strejkens andra dag greps samordnaren för WAC-MAAN, Yoav Tamir, av polisen för störande av ordning.

Dagen efter förhördes även Assaf Adiv, fackets generalsekreterare. De båda släpptes senare under dagen.

– Polisen försökte stoppa mig och facket att verka inom detta område där det finns 7000 palestinska arbetare utan facklig representation, berättar Assaf Adiv för LO-TCO Biståndsnämnd.

– Eftersom Zarfati Garage ligger i bosättningens industriområde har de många privilegier från staten, inklusive fria händer att anställa palestinska arbetare utan rättigheter och med låg lön utan statlig kontroll. Allt detta fungerade perfekt för dem fram tills de anställda började kräva sina rättigheter, säger han.

När fallet med Hatam Abu Ziyada togs upp i domstol menade Zarafati Garage att hotet om avsked hade med säkerhetsskäl att göra – något fackföreningen hävdar är osanning.

– Hatem har arbetat för företaget i 17 år. Han var inte en "säkerhetsrisk" så länge han inte krävde sina rättigheter, säger Assaf Adiv.

Inom ett par dagar ska företaget meddela domstolen om det finns en säkerhetsorder eller inte och det finns nu en överenskommelse mellan företaget och facket att återuppta förhandlingarna.

WAC-MAAN har även lyft frågan om de 60 palestinier som fick sparken från företaget Sodastream tidigare i juli, också det beläget i Mishor Adumim, efter krav på större matransoner.

– Det är viktigt att protestera mot detta brutala intrång på rätten för palestinska arbetare att organisera sig och kräva sina rättigheter, kommenterar Assaf Adiv.

 


Fakta WAC-MAAN

WAC-MAAN är ett självständigt fack som samlar arbetare oberoende av religion, sexuell läggning, nationalitet eller kön. De etablerades i slutet av 1990-talet och är inte officiellt anslutet till världsfacket ITUC, men har etablerat samarbete med flera europeiska fackföreningar under det senaste decenniet.