Hoppa till huvudinnehåll

Vision: Viktigt med bra arbetsvillkor – inte bara i Sverige

2020-03-02

När arbetsmarknaden och företagen blir allt mer globala måste fackföreningsrörelsen hänga med. – Vi kan inte vara en klick som sitter här med bra arbetsvillkor, när det blir försämringar i andra delar av världen, säger Magnus Andersson, internationell sekreterare på Vision.

För fackförbundet Visions medlemmar är det globala engagemanget en hjärtefråga.
– Ja, vi har bland annat ett kongressbeslut på att vi ska vara en så kallad ”fair union”. En del i det är internationellt solidaritetsarbete. Vi ska jobba för goda arbetsvillkor, inte bara för våra medlemmar här hemma, säger Magnus Andersson.

Vision, som tidigare hette SKTF, är ett av de fackförbund som har lång tradition av globalt fackligt arbete. Tidigare var det mer inriktat på stöd direkt till förbund i andra länder, som exempelvis Turkiet och Chile. Numera handlar det mer om internationella utvecklingsprojekt, som bedrivs genom den globala fackliga federationen PSI och Union to Union.

Projekt i flera delar av världen

Förbundet är i dag involverat i flera projekt i bland annat Paraguay, eSwatini (tidigare Swaziland) och Egypten. Tillsammans med andra svenska fackförbund har Vision också engagerat sig i ett gemensamt flykting- och migrantprojekt kring Medelhavet liksom ett klimatprojekt.

I kungadömet eSwatini i södra Afrika samarbetar Vision med två lokala fack för offentligt anställda i olika sektorer. För facken i eSwatini tillhör arbetsmiljö och hälsa de viktigaste frågorna. 
- Smitta är ett stort arbetsmiljöproblem på arbetsplatserna i eSwatini, särskilt för dem som jobbar i vårdsektorn. Många har inte rätt utbildning eller utrustning och det gör att de som jobbar med sjuka själva blir smittade med hiv eller tbc, blir sjuka och kanske dör.

Magnus Andersson berättar att facken SWADNU och NAPSAWU i eSwatini jobbar för att få fler medlemmar, för att bli starkare och få mer inflytande. Vision bidrar via det globala facket PSI, som organiserar workshops och utbildningsdagar.

- Mycket handlar om grundläggande fackligt arbete, som hur det går till att organisera en demonstration eller får folk att engagera sig. Från Vision har vi också kunnat bidra med juridisk kompetens, till exempel genom att granska nya lagförslag tillsammans med facken där. 


På bilden: Magnus Andersson, internationell sekreterare på Vision.

Svårt att jobba fackligt

Enligt Magnus Andersson kan facken i eSwatini verka ganska fritt för närvarande, men att det kan svänga snabbt. Som 2014, då de fackliga centralorganisationerna plötsligt förbjöds. Fackligt aktiva fängslades och utsattes för polisbrutalitet.

Ett par år senare svängde det igen. Då var det en stor demonstration mot könsrelaterat våld på arbetsplatserna. Poliserna som skulle bevaka demonstrationen beslutade att själva gå med, i stället för att stoppa den. Dessutom uppmanade polisen människor att anmäla om de blivit utsatta för könsrelaterat våld, på jobbet eller hemma.
– Det upplevdes som ett väldigt konkret resultat av förbunden som jobbat med den här frågan, bland annat genom lobbyarbete. Där har de fått verktyg via projektet och de känner att de har vår stöttning i bakgrunden, säger Magnus Andersson.

Nyligen svängde det tillbaka igen. Under hösten förvärrades läget i eSwatini och polisen uppvisade återigen brutalitet mot demonstranter som krävde högre löner för offentliganställda. Flera människor skadades och våldet fördömdes av världsfacket ITUC. En av de skadade var fackförbundet NAPSAWU:s generalsekreterare.
- Den senaste tidens utveckling visar hur nyckfullt är när myndigheter och regering plötsligt tvärvänder i frågan om fria fackföreningars vara eller icke-vara eller tillstånd att demonstrera. Men det gör också att samarbetet blir ännu viktigare. Vi finns där som stöd för de förbund som ingår i projektet, så de känner att de vågar ta kampen, säger Magnus Andersson.

Text: Anna Hjorth
Bild och film: Stefan Nilsson

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.