
Viktiga framsteg i Qatar - men dödsolyckorna fortsätter
2018-08-30
Mitt under resan till Qatar dog ytterligare en byggarbetare – en 23-åring från Nepal. Jonas Eriksson och Niklas Enström från Elektrikerna tvingades ställa in inspektionen av Fifa-byggena inför fotbolls-VM 2022. – Vi var väldigt upprörda och chockade, säger Jonas Eriksson, centralt ungdomsansvarig för Svenska elektrikerförbundet. Jag hade hört talas om alla dessa dödsolyckor, men nu blev verkligt.
Den 23-årige mannen avled efter att ha ramlat från hög höjd – 45 meter. Efteråt inleddes en oberoende utredning, där det globala det globala byggfacket BWI, Building and Wood Worker's International, ingår. Enligt Jonas Eriksson har BWI stor betydelse för utvecklingen mot ökad öppenhet, bland annat genom sin kampanj för schysta villkor på Fifas arbetsplatser inför VM 2022.
– Jag har varit ganska kritisk och hört skräckhistorier om Qatar, som är ett av världens rikaste länder. Men vad vi nu kunde se på plats är att det faktiskt sker stora förbättringar för arbetstagarna.
Under åren har tusentals människor, många migrantarbetare, omkommit i byggandet av fotbollsarenor till fotbolls-VM i Qatar. Att BWI är med om att göra säkerhetsinspektioner ska förhoppningsvis leda till att rädda liv och på längre sikt driva på för starkare arbetsrätt i landet.
Kafalasystemet på väg bort
Bland regimens utlovade förbättringar är att det så kallade kafalasystemet ska avvecklas, kanske redan i år. Systemet innebär att arbetsgivarna i princip helt kontrollerar arbetstagarna – som är migranter – vilket fått många att jämföra med slaveri och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att tala om ”forna tiders statarsystem”. Enligt världsfacket ITUC pågår det insatser för att migrantarbetare i Qatar ska kunna organisera sig fackligt.
Under inspektionen av Fifa-byggena i Qatar noterade Jonas Eriksson bland annat att levnadsstandarden i arbetstagarnas boenden blivit bättre. De som arbetar med att bygga fotbollsarenorna bor i anläggningar som påminner om militärbaser: fyra och fyra i varje rum, som städas två gånger om dagen, det finns gym och moské, och en stor matsal där gratis mat serveras.
Qatar har också infört en ny, statlig minimilön, en nyhet som tyvärr låter bättre än det är. Migrantarbetarna som jobbar i Qatar kommer i första hand från Nepal, Indien, liksom även Bangladesh och har lockats av lönenivåer som inte är sanningsenliga. De som inte får någon lön över huvud taget av arbetsgivarna kan numera ansöka om pengar av staten, som först kontrollerar med arbetsplatsen om arbetstagarnas uppgifter stämmer.
– Då är risken mycket stor att den som klagar får sparken av chefen, säger Jonas Eriksson. Systemet med minimilönen ser alltså bättre ut på papperet än i verkligheten.
Stökigt och skräpigt på ryska byggen
Till skillnad från Elektrikernas internationelle handläggare Niklas Enström är Jonas Eriksson ny i rollen som säkerhetsinspektör. Första turen gick tidigare i år till Ryssland inför årets fotbolls-VM – och där var förhållandena riktigt dåliga.
– Vi inspekterade bland annat arenan i staden Nizjnij Novogorod, därför för övrigt Sverige slog Sydkorea med 1-0, säger Jonas Eriksson. Skillnaden mellan Ryssland och Qatar är väldigt stor och jag vill ge cred till Fifa, som satt ner foten mot Qatar. I Ryssland käkade upp till tolv personer samtidigt inne i en container, det var stökigt och trångt, utan rinnande vatten och soporna slängdes ute på backen. På 2 500 arbetstagare fanns det tolv utedass, som tömdes ungefär en gång i veckan.
Att bara kliva in och kräva svenska arbetsvillkor omedelbart är omöjligt för en facklig inspektör, enligt Jonas Eriksson:
– Man måste vara ödmjuk och lyssna både på arbetsgivarna och de lokala fackförbunden och börja med det som är grundläggande. Det kan handla om frågor om arbetstagarna alls har tillgång till vatten eller om de får tillåtelse att gå på toaletten under arbetstid. Viktigt är också att få tid med arbetstagarna – utan att arbetsgivarna är med – för att de ska kunna berätta utan att vara rädda för att bli straffade.
Hur stor nytta gör de här säkerhetsinspektionerna?
– Jag tänker så här: vi måste förstå att det är tack vare en stark fackföreningsrörelse i en fungerande demokrati som våra mänskliga rättigheter och arbetsrätten försvaras i Sverige. Vi måste engagera oss globalt, för våra kolleger, och kämpa för maktbalans. Vi kan inte tänka att ”vi skiter i de andra”, för egentligen måste vi varje dag skydda våra egna kollektivavtal. Det handlar om en win-win-situation och vårt grundläggande ansvar, säger Jonas Eriksson, centralt ungdomsansvarig för Svenska elektrikerförbundet.
Text: Maja Aase