Hoppa till huvudinnehåll

Vi tar fajten internationellt

2019-05-07

I Ukraina jobbar facket för statligt anställda med att modernisera både den egna organisationen och staten. Ett verktyg är facklig utbildning och fackförbundet ST är en aktiv partner.

För fackförbund som organiserar statligt anställda är det avgörande att det går att leva på lönerna som staten betalar. Annars ökar till exempel risken för korruption. I Ukraina jobbar facket SEUU (State Employees Union of Ukraine) hårt för schysta arbetsvillkor för statligt anställda. Men det handlar också om att arbeta för att öka demokratin och att modernisera, både i den egna organisationen och i statsförvaltningen. En tuff uppgift i ett land som tidigare var en Sovjetrepublik och där det sedan fem år pågår ett krig, och med delar av landets territorium i praktiken ockuperade av Ryssland.

Fackförbundet ST jobbar nära facket SEUU i Ukraina och har bland annat varit med och byggt upp ett nätverk av lokala fackliga utbildare. De sprider nu nya arbetsmetoder, som till exempel inkluderande medlemsmöten, kollektivavtalsförhandlingar och medlemsvärvning, i flera delar av landet.
– Allt det är en del av att ändra fokus på verksamheten till att försvara medlemmars rättigheter, bygga en robustare organisation och jobba med fackligt inflytande, snarare än bara sociala eller ekonomiska medlemsförmåner, säger Magnus Runsten, internationell handläggare på ST.

Utbildning är kärnan

Förbundet har varit engagerat i Ukraina länge, ungefär tio år. I början var arbetet småskaligt, med exempelvis organiserade utbildningar för fackliga ledare. Numera finns det fackliga ungdomsorganisationer över hela landet och det ukrainska förbundet har en egen utbildningsverksamhet.
– Utbildningen är kärnan i projektet. Vi har till exempel delat med oss av hur vi jobbar med facklig grundutbildning.

Magnus Runsten berättar att ST:s medlemmar i Sverige visar ett stort engagemang för de fackliga kollegorna i Ukraina.

– När striderna pågick under den politiska protesten Euromajdan 2013 så brann fackens hus i Kiev ner. Då samlade medlemmarna i våra avdelningar in pengar till återuppbyggnaden. Så nu har facket nya lokaler, som våra medlemmar har bidragit till.

Fackförbundet ST är också involverat i projekt andra delar av världen. Till exempel i Burkina Faso, Tchad och Mellanöstern. En gemensam nämnare är jämställdhet och att öka kvinnors deltagande i facken. Projekten finansieras av Sida och sker i samarbete med Union to Union och de globala fackliga federationerna.

Kvinnor får mer makt

I Mellanöstern är ett av målen att fler kvinnor ska ta plats på de högsta positionerna i sina fackförbund. Där samarbetar man med fack i bland annat Libanon, Marocko och Jordanien. Tillsammans med det globala facket PSI (Public Service International) har ST varit med och organiserat möten och konferenser där kvinnor från de olika förbunden kan träffas, utbyta erfarenheter och stärka varandra.  

Det globala arbetet är viktigt för ST och har enligt Magnus Runsten ett värde för medlemmarna. Det är viktigt för många i dag att vara med i en organisation som bidrar till en positiv utveckling i världen.

– Antingen så tar vi fajten internationellt, eller så ser vi på när starka krafter trycker tillbaka de fackliga rättigheterna. Då blir det en negativ spiral. Hela idén med facket är solidaritet, inte bara på den egna arbetsplatsen eller i det egna landet.


Fakta om fackförbundet ST

Ungefär 95 000 medlemmar.

Organiserar statligt anställda på myndigheter, statliga bolag och stiftelser.

Medlem i TCO.

Ingår bland annat i den globala fackliga federationen PSI – Public Service International, UNI Global Union och ITF – International Transport Workers´Federation.

Engagerat i biståndsprojekt i Burkina Faso, Ukraina, Tchad, Mellanöstern och Nordafrika.
 

Text: Anna Hjorth

Foto och film: Stefan Nilsson

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.