Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Erik Larsson och Siri Hill gör Pressfrihetspodden, med en tydlig ambition att visa hur viktig fri journalistik är för demokratin: ”Om man är tyst när man ser ett övergrepp riskerar man att själv bli offer för ett övergrepp i morgon. Det ska aldrig ses som något normalt att journalister krossas och skjuts”.
Foto: Foto: Lennart Kriisa

Union to Union stöttar ny podd om pressfrihet: ”Fri journalistik en förutsättning för demokrati”

2020-11-26

En podd om pressfrihet, behövs verkligen det?
– Ja! svarar poddredaktören Erik Larsson snabbt. Graden av demokrati minskar i världen och det är allvarligt. Det är viktigt att aldrig förlåta övergrepp mot journalister, de är också övergrepp mot demokratin. 
 

Bakom podden står Reportrar utan gränser, som är den svenska grenen av den internationella yttrandefrihetsorganisationen Reporters sans frontières, grundad 1985 i Frankrike.

Tillsammans med Sveriges Radio-producenten Siri Hill, som också ingår i styrelsen för Reportrar utan gränser, startade Erik Larsson Pressfrihetspodden tidigare i år. Från och med i höst stöttas podden av Union to Union, som bistår organisationer som jobbar med frågor kring livs- och arbetsvillkor i länder med utbredd fattigdom.

Tystnad hotar demokratin

Hittills har Pressfrihetspodden bland annat belyst mediesituationen i protesternas Belarus, där journalister trakasseras och fängslas. I ett annat avsnitt berättar journalisten Thelma Chikwanha om den kraftigt begränsade pressfriheten i Zimbabwe.

– Att ständigt påpeka missförhållanden är det enda vaccinet mot att vi normaliserar dem.

Erik Larsson är redaktör på webbtidningen Arbetet Global och djupt engagerad i villkoren för den oberoende journalistiken världen över. Läget är mörkt, för att inte säga väldigt mörkt.

– Vi ser att utvecklingen för pressfriheten blir sämre och sämre, säger Erik Larsson. Det som händer med pressfriheten går i takt med den demokratiska utvecklingen.

Granskning sällan populärt

En anledning till att pressfriheten krymper beror bland annat på den auktoritära tendensen i världen, i länder som Polen, Ungern, Ryssland, Turkiet, Kina, Nordkorea, Nicaragua med flera. I det globala facket ITUC:s årliga granskning av demokrati och mänskliga rättigheter, Global Rights Index, är den negativa utvecklingen markant.

Att oberoende medier är viktiga för en fungerande demokrati hänger ihop med journalistens grundläggande uppgift: granskning av makten. Men att bli granskad är rätt sällan något som politiker eller företag tycker om eller uppskattar: finns det ingen som granskar makten, lämnas makten ifred.

– Det är därför många makthavare försöker piska upp en hatstämning mot journalister, säger Erik Larsson. De vill tysta oss, så att de kan göra precis som de vill.

Hoppfullt, trots allt

Begreppet ”fake news”, som kommer ur en konspiratorisk, ofta medveten, missuppfattning om mediernas roll och arbete, har snabbt blivit ett modeuttryck, och det ”kletar sig fast på journalistiken”, enligt Erik Larsson.

– ”Fake news” underblåser hatet mot journalister, och i förlängningen mot hela det demokratiska systemet. Mediernas oberoende ifrågasätts numera hela tiden. Människor kan till exempel påstå att en artikel inte är sann oavsett om de har läst den eller inte. Och när de har läst texten, kan de fortsätta att påstå att den är osann, eftersom de ogillar innehållet.

Men det finns ändå hopp. När Erik Larsson har besökt diktaturer, genom sitt reporterjobb, har han upptäckt att människor trots allt hittar vägar för att uttrycka sanningen, sina åsikter och vad de tycker är viktigt.

Livsfarligt i Colombia

I och med stödet från Union to Union ska Pressfrihetspodden öka bevakningen av mediesituationen i låg- och medelinkomstländer. Genom kontakten med Reportrar utan gränser har poddredaktionen tillgång till ett brett, och i sammanhanget passande, kontaktnät runt om i världen.

Bland annat i Colombia, där 52 journalister mördats mellan 1992 och 2020, enligt den USA-baserade organisationen CPJ, Committe to Protect Journalists. I ett ForumCiv-stött projekt samarbetar Reportrar utan Gränser med den oberoende organisationen Flip, Fundación para la Libertad de Prensa, i syfte att stärka pressfriheten och skydda journalister inte bara i Colombia, utan även i Bolivia, Paraguay och Honduras.

Pressfrihetspodden vänder sig till dem som är internationellt engagerade, liksom till den bredare allmänheten, med engagemang i pressfrihetsfrågor. Och att fler behöver engagera sig i mediefrågorna, det är Erik Larsson förstås övertygad om:

– Om man är tyst när man ser ett övergrepp riskerar man att själv bli offer för ett övergrepp i morgon, säger Erik Larsson. Det ska aldrig ses som något normalt att journalister krossas och skjuts. 

Här kan du lyssna på Pressfrihetspodden (extern länk).


 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.