Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: Foto: privat

Tips om matklipp gav vinst i facklig tävling

2020-12-07


En påse morötter och några liter mjölk på väg att passera bäst före-datumet? Fortfarande schysta färskvaror, som skulle kunna säljas till ett extra bra pris. Men hur det ska gå till? Det har KTH-studenten Niklas Wallhed luskat ut och vunnit första pris i Naturvetarnas tävling Thinkthank2030.

– I dag slängs mycket mat i onödan, säger Niklas Wallhed. Men med min uppfinning kan kunder göra klimatklipp. 
För att hylla uppfinnarglädjen hos dagens studenter har Sacoförbundet Naturvetarna lanserat ThinkTank2030. Tävlingen finansieras med stöd från Sida, genom Union to Union, och alla studenter och doktorander vid svenska lärosäten har kunnat vara med.

Grön omställning viktigt

Målet är att få fram miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara uppfinningar, i linje med Agenda 2030.

– Vi vill uppmärksamma alla studenters inneboende innovationsförmåga när det handlar om en hållbar framtid, säger Petra Malm, marknads- och t f påverkanschef på Naturvetarna, och fortsätter:

– Som förbund tycker Naturvetarna att det är mycket viktigt att lyfta den gröna omställningen till det samhälle vi vill se i framtiden. Och ThinkTank2030 visar vilka fantastiska idéer studenterna har!

”Ljus i tentamörket”

Juryn, med Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare och grundare av Berättarministeriet i spetsen, har utsett tre pristagare, ”i hård konkurrens”. Vinnaridéerna ligger i linje med FN:s 17 globala mål för en hållbar framtid och handlar om att spara och rena vatten, liksom att minska matsvinnet.

När Naturvetarna ringde och berättade att han har vunnit tävlingen svarade Niklas Wallhed, som den upptagne student han är, att det här var ett efterlängtat ”ljus i tentamörkret”.

Klurig streckkod

Själva uppfinningen består av att en ny variant av streckkoder på butikernas färskvaror. Streckkoden berättar hur många dagar en gurka eller ost har kvar till slutdatum.

– Kunden som scannar koden får veta att till exempel en ost passerar bäst före-datum om två dagar och därför är nedsatt med 20 procent. Nästa dag är osten kanske 30 procent billigare. Det här tycker jag är kul, att kunna planera för och göra ett klipp. 

Vem vågar satsa? 

Förutom 15 000 kronor har Niklas Wallhed även vunnit coachning av Naturvetarnas samarbetspartner konsultföretaget Verto AB, som ska agera som mentor och hjälpa Niklas Wallhed att starta bolag.

Niklas Wallhed, som ser sig som en framtida entreprenör, ska nu undersöka om det finns någon livsmedelskedja som är intresserad av hans prisvinnande idé. 

Facken central roll globalt

För Naturvetarnas del har det varit självklart att ThinkTank2030 ska handla om hållbarhet.

– Våra medlemmar jobbar ju med de här frågorna och har oerhört viktiga yrken för att vi ska skapa en hållbar framtid, säger Petra Malm.

Enligt förbundsdirektören Per Klingbjer har världens fackförbund en särskild roll i arbetet för att FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling ska gå att genomföra.

– De globala målen är centrala för en ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i världen, säger Per Klingbjer och fortsätter:

– Naturvetarna har en stark tro på att en grundförutsättning för en hållbar utveckling i världen är väl fungerande demokratiska samhällen, med plats för fackförbund, en god utbildning för alla samt utbyte av kunskap och erfarenheter som främjar innovation.

Plugga rätt väg att gå

Förutom lusten att uppfinna har Niklas Wallhed ett tydligt miljö- och klimatintresse. Han studerar till att bli civilingenjör, med inriktning energi och miljö. Vid sidan om pluggar han också företagsekonomi och jobbar extra som energikonsult.

– Jag vill syssla med hållbara investeringar. Den som vill förändra världen kan dra sitt strå till hållbarhetsresan genom att välja en typ av utbildning som jag har gjort. 

Den kreativa hemligheten

Och de som har lust att börja tänka ut hittills o-uppfunna klimatidéer ska enligt Niklas Wallhed börja träna sin kreativa förmåga, inte minst genom att följa ett mycket konkret tips:

– Eftersom det är på morgonen som är man är mest kreativ, ska man inte börja dagen med att ta fram mobilen. Jag skulle säga att rent allmänt blir man mindre kreativ om man sitter klistrad vid sin telefon och olika sociala medier. 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.