Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: Foto: Fackförbundet ST

ST:s broschyr lyfter globala kollegor: När facken öppnar världen och förändrar livet

2020-11-19

På omslaget till den nya broschyren om fackförbundet ST:s globala engagemang, lyser Oksana Huz från Ukraina av stolthet. Kontakten med Sverige har förändrat hennes liv: ”Thank you that you showed me how I can be brave and strong!”

I broschyren ”Solidaritet med våra kollegor i världen: En skrift om Fackförbundet ST:s internationella arbete” möter läsaren fackligt aktiva i de tolv projekt – från Ukraina i norr till Tchad i söder – som ST är engagerat i. Och att Oksana Huz är på omslaget, det verkar ha varit ett lätt val:

– Oksana Huz symboliserar det vi vill att vårt globala engagemang och arbete ska handla om, säger Magnus Runsten, internationell handläggare på fackförbundet ST.

Kollegorna i centrum

Broschyren, som skrivits av frilansjournalisten Bengt Rolfer och finansierats med stöd av Union to Union, ska informera, inspirera och visa att mycket i det globala, fackliga arbetet är gemensamt. För Magnus Runsten var det självklart att fokus skulle ligga på människorna.

– Känslan ska vara att läsaren möter sina kollegor ute i världen. Vi har ju mycket gemensamt genom vårt fackliga arbete och för att vi jobbar i offentlig verksamhet. Offentliganställdas arbete är på många sätt väldigt likt, även om förutsättningarna såklart skiljer sig åt mellan länder.

En av fackförbundet ST:s kollegor i Ukraina är just Oksana Huz, anställd av den fackliga federationen State Employees Union of Ukraine. Tack vare kontakten med Sverige har hon växt in i rollen som fackligt aktiv: nu är hon internationell koordinator i Ukraina, med ansvar för utbildningsfrågor.

”It is fantastic!!!”

Att hamna på omslaget till broschyren gjorde Oksana Huz oerhört stolt och glad, och hon har med entusiasm berättat om det svenska samarbetet i sociala medier:

”It is fantastic!!! Thank you all my great colleagues from Swedish Union of Civil Servants Fackförbundet ST for support, cooperation and friendship!!! Thank you that you showed me how I can be brave and strong! Thank you for a lot of miracle came true in my life!!!!”

– När hon började jobba i facket i Ukraina hade hon ingen facklig erfarenhet, och nu jobbar hon alltså internationellt med fackliga frågor, säger Magnus Runsten. Oksana Huz symboliserar essensen i projekten som vi jobbar med.

Men att satsa på en pappersbroschyr år 2020, det kan tyckas märkligt, varför gör ni det?

– För att sticka ut! säger Magnus Runsten med ett skratt, och påpekar att broschyren också finns digitalt. Vi vill ge en samlad bild av vår internationella verksamhet och har skickat ut den till alla ombuden på vår förbundskongress för att de ska uppmärksamma det globala arbetet i kontakten med medlemmarna.

En annan poäng med broschyren är att inspirera enskilda medlemmar att engagera sig i globala frågor. Bland annat genom att uppmärksamma ST:s stipendium som delas ut till medlemmar, som vill lära sig mer om facklig organisering internationellt.

Starka kollegor i Tchad

– Det är inte alltid så lätt att göra en koppling i vardagen mellan det lokala, nationella och globala. Vi vill visa att ST är en del av det globala, fackliga utvecklings- och påverkansarbetet, som handlar om solidaritet men också om stöd för att fackföreningar i andra länder ska kunna utvecklas.

I sitt arbete som internationell handläggare uppskattar Magnus Runsten särskilt möjligheten att träffa andra fackliga aktiva, som kollegorna i Tchad:

– Vid ett tillfälle hade de varit utan lön i ett halvår, på grund av en konflikt. Vi i Sverige är ju inte vana vid den typen av desperation och utsatthet. Deras engagemang för sina rättigheter visar verkligen en inspirerande fighting spirit!

När får alla världens arbetstagare fackliga rättigheter?

– Ja du… det är en bit kvar. Men vi får ta ett steg i taget. Det internationella arbetet handlar mycket om att föra ut kunskaper, som i förlängningen kanske kan leda till att ett lands hela fackliga rörelse förändras, och att vi är en kugge i det.

Eller som Oksana Huz uttrycker det:

“We can do more together! I am proud to be part of union's international cooperation and stand up for better future!” 

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.