Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: Maja Aase

Social dialog och samverkan vägen mot en ljusare framtid

2019-03-21

Uppsluppen stämning, trots allvarliga frågor. Under LO:s och Union to Unions seminarium om jobben i framtiden blev det både uppsluppna skratt och litterära referenser. Men statsminister Stefan Löfvens uppmaning gick inte att missförstå: 

– Om inte den globala arbetsmarknaden ändrar inriktning fortsätter ojämlikheten, diskrimineringen och löneklyftorna bara att öka.

Seminariet i LO-borgen den 19 mars ”Framtidens arbetsmarknad – hur jobbar vi för en ljusare handlade om FN:s arbetslivsorgan ILO:s nya rapport med riktlinjer för arbetsmarknaden under kommande år, ”Works for a Bright er Future”. Bakom rapporten står en global kommission, med 25 personer, med Stefan Löfven som ordförande tillsammans med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

Rapporten, som ILO nu fortsätter att arbeta med, diskuterar vår tids ytterst komplicerade utmaningar. Det handlar om klimatförändringar, växande klyftor, åldrande befolkning och hundratals miljoner människor i fattigdom och arbetslöshet.  Och vi har ingen tid att förlora:

– Vi går mot undergång såsom i sömnen, sa Philips Jennings, med i seminariepanelen och rapportkommissionen, och det globala servicefacket UNI:s före detta generalsekreterare.

Människan måste vara i centrum

För att nå denna ”ljusare framtid” måste stater, näringsliv, arbetsgivare och fackförbund satsa tillsammans och i samförstånd, på en gemensam agenda, med människan i centrum, och jämlikhet och social trygghet i fokus.

Partssamverkan och social dialog är vägen framåt, och rapporten slår fast att behovet av arbetstillfällen är enormt, 344 miljoner bara fram till år 2030. Under seminariet framhöll också Stefan Löfven att löneskillnaderna mellan kvinnor och män måste försvinna: med jämlika löner skulle BNP i EU öka med 12 procent, enligt statsministern.

Global garanti för rättvisa

Förutom rätten till livslångt lärande för arbetstagare, satsningar på jobb för unga, stopp för våld och sexuella trakasserier på arbetsplatserna, föreslår även den globala kommissionen en universell garanti för arbetstagare. Den skulle bland annat innebära grundläggande rättigheter, såsom levnadslön, reglerade arbetstider, säkra arbetsplatser liksom rätt att löneförhandla.

Med i kommissionen och på seminariet var även Kristin Skogen Lund, koncernchef i Schibsted, och tidigare chef för den norska motsvarigheten till organisationen Svenskt näringsliv. Hon hyllade kompromissen som metod och förklarade att företag över världen vill förhandla och vara en del av den framtida, nödvändiga utvecklingen.

Gigantiska bolag globalt bekymmer

Kristin Skogen Lund förklarade också att det är en ekonomisk och samhällelig paradox att schyssta anställningar och kompetensutbildning av personal inte räknas som investeringar utan som kostnader, och att nedsmutsning av miljön ses som konsekvenser av nödvändiga bolagsvinster.

Spelplanen måste därför förändras, men det inte är så lätt med vår tids dominerande, gigantiska bolag:

– Det kan inte vara så att storbolagen får skattelättnader och att lokala företag måste bära välfärden på sina axlar, sa Kristin Skogen Lund, och kommenterade att det visserligen heter att ”the winner takes it all”, men att med makt och storlek kommer också ett ansvar.

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO, ingick också i seminariepanelen och var under samtalet mycket entusiastisk över rapporten och dess radikala färdriktning:

– Det här är vägen framåt!

Kompromiss och samförstånd

I sitt slutanförande påminde statsminister Stefan Löfven om att kompromissen för samförstånd präglat honom och hans yrkesliv, och att det är ett nödvändigt förhållningssätt: alla – politiker, företag, arbetsgivare och fack – måste hjälpas åt för att få den värld vi behöver och önskar.

– Alla människor strävar efter att få ett så bra liv som möjligt, sa statsminister Stefan Löfven, som under samtalet citerade LO-ekonomen, professor emeritus Gösta Rehns begrepp ”vingarnas trygghet”: människor vågar och vill förändring i ett samhälle där rättvisa och säkerhet är en gemensam grund.

 

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.