Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Närbild på person som deltar i digital utbildning via datorn

Tankesmedjan Global Utmaning anordnar klimatutbildningar för fackligt aktiva, med stöd av Union to Union.

Foto: Global Utmaning

Nyfikna lockas till nytt klimatnätverk

2022-06-09

Allt fler fackförbund satsar på klimatfrågan. Förutom digitala kurser och studiecirklar är det dags för ett fackligt klimatnätverk. – Jag blir väldigt hoppfull när jag ser engagemanget hos fackligt aktiva, säger projektledaren Sofia Bernett vid tankesmedjan Global Utmaning.

I år har Global Utmaning samarbetat med flera fackförbund, liksom med Union to Union, för att producera ett paket med olika typer av klimatutbildningar, med facklig vinkel.

Det nya klimatnätverket, som drar i gång före midsommar, ska bli ett forum för i första hand tjänstepersoner inom förbunden, för att utbyta erfarenheter och diskutera framtida samarbeten.

Globalt perspektiv

Men nätverket syftar också till att stärka perspektiven från låg- och medelinkomstländer. Till den första träffen medverkar fackligt aktiva från krigets Ukraina, bland annat Oksana Huz från Fackförbundet ST, som ska ge sin bild av hur viktigt det är att fackförbunden engagerar sig för en framtid med global rättvisa och hållbara jobb. 

– I många länder, som under längre tid har påverkats mer kännbart av klimatkrisen, kan problem i den lokala miljön vara tätt sammanlänkade med det fackliga arbetet, säger Sofia Bernett. Till exempel kan det vara en påtaglig fråga om livskvalitet att dricksvattnet inte är förgiftat.

Facklig folkbildning

För att fler förbund och medlemmar ska lära sig mer om klimatfrågan och rättvis klimatomställning, Just Transition, har tankesmedjan Global utmaning hittills producerat både en digital introduktionskurs om klimatet och ett material till studiecirklar, för fackligt aktiva och studieförbund.

E-kursen kallas för Klimatnyfiken, och har tagits fram med stöd av Union to Union. Dessutom har även TCO och LO, liksom fackförbunden Handels, IF Metall, Byggnads, Transport, Vision, ST och Unionen medverkat i arbetet. Flera studieförbund har också bidragit.

400 klimatambassadörer

I början av året var det premiär för den timslånga e-kursen och intresset har varit stort – hittills har
1 800 personer genomfört kursen. Fack- och studieförbund också kunnat arrangera studiecirklar, så kallade Klimatsamtal, för dem som i sin tur vill bli studiecirkelledare. Drygt 400 personer har utbildat sig till ”klimatambassadörer” med gott resultat:

– Javisst, entusiasmen har varit påtaglig och fler än 90 procent har sagt att de har lärt sig mer om klimatet, säger Sofia Bernett och tillägger att studiematerialet ska bli mer anpassat efter deltagarnas yrken och branschtillhörighet. 

Klimatfrågan engagerar

I det nya nätverket ska medlemmar från olika fackförbund träffas och diskutera hur de stärker intresset för klimatfrågan ännu mer. Enligt Sofia Bernett är de flesta fackliga medlemmar i Sverige än så länge inte vana vid att deras förbund har en tydlig klimatprofil:

– Det handlar om att börja se klimatställningen som en möjlighet i stället för något som kan ta ifrån oss jobben. Hur ser vi till att Just Transition blir tillräckligt engagerande för att facken ska få mandat från medlemmarna att driva klimatfrågan? 

Dessutom kan ett stärkt, fackligt klimatarbete locka fler medlemmar: 

– När facken engagerar sig och driver frågorna om klimat och miljö kan det göra att facken blir mer relevanta för dem som inte annars skulle engagera sig, säger Sofia Bernett.

Här finns mer information om utbildningarna.

Text: Maja Aase

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.