Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Fackliga aktivister från den nepalesiska fackföreningen GEFONT organiserar migrantarbetare i Malaysia. För denna utsatta grupp på arbetsmarknaden är facket en plattform för att slå vakt om sina rättigheter och förbättra sina arbetsvillkor.

Nepalesiska migrantarbetare kämpar för rättvisa i Malaysia

2018-10-05

Följ med vår praktikant Otto Berglund när han tillsammans med fackliga aktivister från fackföreningen GEFONT besöker Nepalesiska migrantarbetare i Malasiya. 

Vi anländer till cementfabriken på kvällen - jag, Mina, Tul och Bed. Här, på landsbygden tio kilometer utanför staden Ipoh i Malaysia, ljuder en högmäld kör av grodor, paddor och syrsor när mörkret har fallit. Vi eskorteras över en sank sandplan till barackerna där fabrikens migrantarbetare är inkvarterade. Där, i ett av de spartanskt inredda kyffena på cirka 15 kvadratmeter, har 10 arbetare samlats för att lyssna på de fackliga organisatörerna Bedkumar Khatiwada och Tul Bahadur från fackföreningen GEFONT (General Federation of Napalese Trade Unions). Fackföreningen är, som namnet antyder, baserad i Nepal, men stödjer och organiserar även nepaleser som migrerat för att arbeta utomlands. I Malaysia är nepaleserna en av de största grupperna av migrantarbetare.

Den som dragit ihop mötet är lokalavdelningens ordförande, 28 åriga Mina Bhatta. Själv gick hon med i facket för sex år sedan. Hon hade då nyligen blivit avstängd från sitt jobb på en elektronikfabrik i en månad utan lön för att hon inte klarat av att uppfylla de tunga ackorden som arbetsgivaren beordrat. Men facket tog sig an hennes fall och kontaktade den nepalesiska ambassaden. Efter påtryckningar från fack och ambassad fick Mina tillbaka sitt jobb. Sedan dess har hon varit facklig aktivist.

- Det absolut viktigaste för att förbättra situationen för migrantarbetare i det här landet är att öka vår fackliga organisering, säger Mina. 

s lokalavdelning i Ipoh.
Mina Bhatti, ordförande för GEFUND:s lokalavdelning i Ipoh.Mötet inleds med att Bedkumar agiterar för vikten av att vara med i facket och ger exempel på hur facket hjälper sina medlemmar. Åhörarna nickar instämmande till Bedkumars berättelser medan Tul delar ut informationsbroschyrer till dem. Därefter ställer mötesdeltagarna frågor och berättar om sin arbetssituation. Sju stycken väljer att gå med i facket på plats under mötet. En av de som bestämt sig för att gå med är den 43-åriga cementarbetaren Sal Bahadur Rui.

- Ikväll har jag lärt mig mer om facket och dess sociala arbete. Jag gick med för att kunna få hjälp och stöd om det skulle bli problem på jobbet, säger han.

Hans vän och kollega Chandra Bahadur Lawati, 43, funderar på att gå med han också. Han har arbetat i Malaysia i 13 år, men har sin fru och två döttrar i Nepal. Han har inte träffat dem sedan han lämnade landet.

De arbetar 11 timmar om dagen, sex dagar i veckan, till en grundlön som motsvarar 2130 svenska kronor i månaden. Men ingen av dem ångrar att de lämnade Nepal för att jobba i Malaysia.

- Det finns inga jobb i Nepal och här är lönen högre, säger Chandra.

Cementarbetarna Sal Bahadur Rui (tv) och Chandra Bahadur Lawati (th).
Cementarbetarna Sal Bahadur Rui (tv) och Chandra Bahadur Lawati (th).En av mötesdeltagarna, Arjun Tamang, är redan medlem i facket. Det har han varit sedan han var med om en arbetsplatsolycka för ett och ett halvt år sedan, då han jobbade som maskinoperatör. Det var när han höll på att rengöra en av företagets maskiner som den självstartade och slet av hans högra arm. När olyckan inträffade var han 29 år gammal.

I Malaysia kan migrantarbetare och deras familjer få ersättning av den federala staten om de skadas eller omkommer i arbetet. Men hans f.d. arbetsgivare vill inte kännas vid något ansvar för den inträffade olyckan och utan arbetsgivarens intyg att olyckan skedde på arbetstid får han ingen ersättning. Nu hjälper facket honom med att driva en process för att hans ska få ut sina försäkringspengar. Det aktuella ersättningsbeloppet motsvarar 32 000 svenska kronor. Under tiden som processen pågår försörjer Arjun sig som portvakt och på fritiden engagerar han sig fackligt i GEFONT för att kämpa för migrantarbetarnas rättigheter.

Arjun Tamang, facklig aktivist i GEFONT.
Arjun Tamang, facklig aktivist i GEFONT.


Klockan har hunnit bli halv tolv när vi lämnar arbetarkåkarna vid cementfabriken. Mina, Tul och Bedkumar tycker att det har varit en lyckad kväll när vi sätter oss på en närliggande restaurang för att få i oss en sen middag.

  • Vi fick flera nya medlemmar och de som inte gick med ikväll har iallafall fått information om facket och vårt arbete, konstaterar Bedkumar.
     

Det blir ingen långdragen middag, vi snarare slänger i oss maten. Vi måste få lite sömn nu, säger Bedkumar, för imorgon ska vi upp tidigt och besöka fler arbetsplatser.


Fakta: Migrantarbetare i Malaysia
Migrantarbetare är en av de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden i Malaysia. De förvägras ofta grundläggande rättigheter och får sällan högre lön än den lagstiftade minimilönen som motsvarar 2130 SEK. Cirka 3 miljoner migrantarbetare, varav 40 % är odokumenterade, uppskattas befinna sig i landet. 700 000 av dem är nepaleser. 20 % av den totala arbetskraften i Malaysia beräknas vara migrantarbetare.


 


 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.