Hoppa till huvudinnehåll
Bild

Livsfarligt att rapportera från konfliktländer

2017-02-20

Det globala facket för journalister, IFJ, publicerar årligen en rapport om antalet journalister och mediarbetare som dödats i sitt arbete. Detta för att lyfta vikten av säkerhet för en yrkeskår som ofta tvingas ta stora risker när de jobbar.

Det globala journalistfacket, IFJ:s, rapport för 2016 listar 93 fall av mediarbetare som dödats i tjänsten vid exempelvis mord eller bombattacker. Antalet är en knapp minskning från 2015 då antaled dödsfall var 112.

Rapporten innehåller även en säkerhetsanalys över världens olika regioner. Den region där flest antal mediearbetare dödades förra året är Mellanöstern där 30 miste livet. I Asien- stilla-havsområdet dog 28, i Latinamerika 24 och i Europa 3. I Irak, Syrien och Yemen var de flesta personerna som dog under 30 år, ofta frilansare med bristande säkerhetsutrustning och träning för att hantera hotfulla situationer.

I Nord- och Sydamerika minskade antalet dödsfall 2016 jämfört med 2015. Minskningen kan enligt IFJ dels kopplas till att allt fler journalister tvingas att gömma sig eller gå i exil för att skydda sina liv. I Afrika är våldet mot journalister fortfarande på samma nivå som tidigare. Rapportens analys konstaterar att det dels är på grund av att regeringarna inte lyckats stoppa straffriheten kring brott mot journalister.

- Vi tackar för den hjälp våra medlemmar, partners och regionkontor har gett oss med att producera en rapport som belyser de utmaningar och den komplexitet som råder i säkerhetsarbetet för en så utsatt yrkesgrupp. Det är en vardag som våra kollegor lever med varje dag i alla världens hörn. Den här rapporten är en symbol för att minnas de dödade och att synliggöra vikten av ett problem som finns över hela världen, säger Anthony Bellanger, generalsekreterare på journalisternas globala fack IFJ.

- Och trots att antalet dödsfall minskade förra året har antal dödshot, skrämseltaktik och självcensur ökat, vilket också är grova attacker på press- och yttrandefriheten. Vi riktar oss till regeringar och stater över hela världen för att få ett slut på straffriheten som råder kring brott mot jornalister och ge anhöriga och vänner till alla dödade journalister rättvisa, säger Philippe Leruth, ordförande för IFJ.

IFJ har sammanställt listor över alla de journalister som har blivit dödade sedan år 1990 och när det finns en uppenbar koppling mellan morden och offrets yrke. Mer om rapporten finns i länken till höger.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.