Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Personer med ballonger

Lärarförbundet sätter fokus på lärares viktiga roll i hela världen!

2017-10-06

Den 5 oktober var det Världslärardagen. Lärarförbundet har ett stort internationellt engagemang, bland annat genom projekt med Union to Union, där de stöttar lärares organisering i andra delar av världen. Genom att göra Världslärardagen till en kampanjdag får de sina medlemmar att fira lärarnas viktiga roll - inte bara i Sverige - utan i hela världen!

Lärarförbundets internationella engagemang bygger på tre grundpelare. Utvecklingssamarbete (vilket de bland annat gör i samarbete med Union to Union), påverkansarbete och medlemsengagemang. Världslärardagen är en av de två kampanjer de gör varje år där de involverar sina medlemmar i det internationella arbetet extra mycket. Medlemmarna utgör en viktig del för att sprida budskapet om lärares viktiga roll i hela världen – och att de alla behöver schysta villkor.

”Världslärardagen är en dag att uppmärksamma att lärares rättigheter ständigt sätts på prov. I Turkiet har lärare blivit fråntagna sin lärarlegitimation och flera tusen har mist sina jobb. I Ecuador har regeringen upplöst lärarnas fackliga organisation. Att tillhöra ett fackförbund är inte en självklarhet, därför måste vi på Världslärardagen göra våra röster hörda för att lyfta lärares behov av bättre status och villkor.” Det skriver Lärarförbundet på sin kampanjsida för Världslärardagen.  

Lokalt engagemang för det internationella

Flera av Lärarförbundets avdelningar arrangerade aktiviteter för att uppmärksamma denna viktiga dag. Lärarföbundet Botkyrka ordnade till exempel en medlemskväll med inspirationsföreläsning från Svenska Afghanistankommittén och genom att uppmärksamma medlemmar som lyfter fram det internationella perspektivet i sin undervisning. De fixade dessutom en kampanj på sociala medier.

Nesim Kalmelid är gymnasielärare och ombud för Lärarförbundet på Skyttbrinksskolan i Botkyrka och sitter i styrelsen för Lärarförbundet lokalt.

–Vi vill uppmärksamma det viktiga arbete lärare utför i hela världen! Vi vill även lyfta fram Lärarförbundets internationella arbete mer bland våra ombud och medlemmar och då känns det naturligt att engagera sig i Världslärardagen, berättar Nesim Kalmelid på Lärarfärbundets hemsida.

Läs mer på Lärarförbundets hemsida och hjälp gärna till att sprida Lärarförbundets kampanj på sociala medier för hylla världens lärare!

 

Inspireras du också!

Union to Union tycker det är kul att Lärarförbundet hittat ett sätt att engagera alla sina medlemmar i de internationella frågorna. Att på en kampanjdag uppmärksamma villkoren för de svenska medlemmarnas kollegor globalt är en viktig solidaritetshandling som verkligen uppskattas av fackliga kollegor i länder där villkoren att organisera sig är svåra. Vi hoppas att fler förbund inspireras av att använda sig av globala kampanjdagar på detta sätt! Hör av dig till info [at] uniontounion.org om du vill ha tips på hur ditt förbund kan gå till väga för att göra något liknande.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.