Hoppa till huvudinnehåll
Bild

Klimatsäkra din arbetsplats – global dag för handling!

2019-05-23

Alla jobb påverkas av klimatförändringarna och alla arbetsplatser kan göra något för att minska sina utsläpp. Världsfacket ITUC uppmuntrar alla världens arbetstagare att starta en dialog med sina arbetsgivare för en klimatsäkrad arbetsplats. Kampanjen the Global Day of Workplace Action to Climate-Proof Our Work (#cPOW) uppmanar arbetstagare att senast den 26 juni boka möte med sina chefer. Syftet är att arbetsgivare tillsammans med arbetstagare och deras fackklubbar ska komma fram till en plan för hur arbetsplatsen ska klimatsäkras. Det kan vara en liten eller stor arbetsplats, privat eller inom offentlig sektor.

Fredag den 24 maj arrangeras Global Strike for Future, den andra i raden av klimatstrejker som genomförs globalt som en följd av Greta Thunbergs skolstrejk. Alla fackliga organisationer i välden uppmanas av Världsfacket ITUC att ta ställning för klimatet. Sharan Burrow, ITUC:s generalsekreterare, har förklarat att det är hög tid för alla fackliga organisationer att delta i den globala klimatmanifestationen.

Enligt en färsk undersökning som Novus gjort på uppdrag av Saco framkommer det också att miljö- och klimatfrågor är den absolut viktigaste frågan för hur majoriteten av de svarande ska rösta i EU-valet den 26 maj.

Vi har en klimatkris, det finns inga jobb på en död planet. Men vi kan vända detta, och varje arbetsplats kan göra något för att minska sina utsläpp. Fråga din chef om en klimatplan:

Det är hög tid, arbetsgivare måste ta konkreta steg för att klimatsäkra arbetsplatsen, och vi har rätt att veta vilka steg. Vår framtid beror på det, varje arbetsplats och företag behöver bidra. Om arbetsgivare är seriösa kring klimatförändringar så är vi med dem. Om inte, då kommer fackföreningar kräva att de blir det”, säger Sharan Burrow.

Fackföreningar vet att förändring börjar med dialog.

Gör så här för att delta i kampanjen:

  1. Börja med att registrera dig här
  2. Skicka ett foto till ITUC campaigning [at] ituc-csi.org (som det är okej att de använder i sin kommunikation) där ni berättar om er arbetsplats och hur den påverkas av klimatförändringar. Berätta också om ni frågat er arbetsgivare om ett möte.
  3. Efter mötet - berätta hur det gick! Mejla ITUC på samma adress.
  4. Sätt gärna upp en affisch, här finns fler, på arbetsplatsen och sprid ert deltagande i sociala medier, använd #cPOW #ClimateProofOurWork #26June
  5. Alla information finns samlad här

Deltar du i kampanjen – mejla även gärna info [at] uniontounion.org och berätta – vi delar i våra sociala medier och på så sätt kan du inspirera andra att ta ställning. Glöm inte att ditt förbund kanske också vill veta.

Kampanjen är en del av ITUC:s större kampanj, Just Transition for Climate Ambition, som sträcker sig till 2020.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.