Hoppa till huvudinnehåll

Internationella dagen för anständiga arbetsvillkor

2019-10-06

Nu på måndag, den 7 oktober, står arbetsvillkor och mänskliga rättigheter extra mycket i fokus. Då uppmärksammar facken världen över den internationella dagen för anständiga arbetsvillkor ”World Day for Decent Work”. 

Våld mot fackliga

Försämringar i arbetsvillkor syns i många delar av världen. Mer än hälften av världens befolkning arbetar under osäkra anställningar med dåliga löner. Att ha en trygg och säker arbetsmiljö med vettiga arbetsvillkor är en förutsättning för ett hållbart och rättvist samhälle, som gör det möjligt för människor att leva ett gott liv.

Men att engagera sig för att förbättra villkoren på jobbet är ingen självklarhet. I allt fler länder är det livsfarligt att höja rösten och försvara sina rättigheter. Under 2018 mördades 53 fackligt aktiva i tio länder. Varje år granskar Världsfacket ITUC vilka länder som är de sämsta att jobba i, en rapport som kallas Global Rights Index. Här är några exempel på hur läget under det senaste året har försämrats:

 • Antalet länder där arbetstagare dödats på grund av att de är med i facket har ökat från nio till tio länder.
 • Antalet länder där rätten att organisera sig fackligt aktivt begränsas har på ett år stigit från 92 till 107. 80 procent av länderna har kränkt rätten att förhandla kollektivt.
 • I 54 länder är demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt.

När våra kollegor i andra länder verkar i sådan extrem motvind, måste vi i Sverige utnyttja vår möjlighet att göra vår röst hörd. Så kan vi bidra till anständiga arbetsvillkor för alla. Endast då kan vi uppfylla Agenda 2030 och målet om full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla.

Investera i omsorg

Världstackets globala tema för Internationella dagen för anständiga arbetsvillkor 2019 är ”Investera i omsorg”. Kampanjen lyfter fram att anständiga arbetsvillkor är centrala för ekonomiskt hållbar utveckling som sätter människan i det första rummet. För att öka jämställdheten i arbetslivet och i samhället i stort krävs ökade investeringar i vård och omsorg. Det skulle minska löneglappet och förbättra arbetsmiljön i en sektor som domineras av kvinnor och globalt kännetecknas av låga löner och tuffa villkor. 

Sharan Burrow, generalsekreterare för Världsfacket ITUC, som är världens största fackliga organ med 207 miljoner medlemmar genom sina 331 anknutna organisationer i 163 länder och territorier, slår fast att:

”Ökade investeringar i omsorg är avgörande och brådskande för alla länder, både för att säkra hälsa och värdighet för åldrande befolkningar, och för att ge en bra start i livet för barn i länder där den unga generationen dominerar. Låga investeringar i omsorg, med förväntningen att kvinnor bär kostnaderna för det obetalda arbetet, är en enorm barriär för ett ökat deltagande i arbetslivet, att tackla lönegapet och att uppnå jämlikhet mellan könen både i arbetslivet och i samhället."

Gör din röst hörd för #DecentWork

Ett rättvist arbetsliv sätter människor i fokus som en förutsättning för hållbar utveckling. Det ger kvinnor, män och unga en röst i det de gör. Rättigheter att skydda sig själva från att bli utnyttjade, och en framtid som är inkluderande och hållbar. Ett rättvist arbetsliv driver den hållbara utvecklingen framåt.

Det finns mycket vi kan göra för att stödja dem som kämpar för sina mänskliga rättigheter i arbetslivet. Uppmärksamhet och internationellt stöd har räddat många arbetstagare från fortsatta kränkningar. Det här kan du göra:

 • Var medlem i facket!
  De svenska fackförbunden jobbar inte bara på hemmaplan, de är också del av ett globalt nätverk av fackföreningar som arbetar för schysta arbetsvillkor, demokrati och hållbar utveckling i hela världen. Många av förbunden som är del av LO, TCO och Saco har utvecklingsprojekt med systerförbund i låg- och medelinkomstländer med stöd av Union to Union. Kolla upp vilka internationella projekt ditt fackförbund driver, läs på om olika frågor i våra informationsbroschyrer och rapporter. Under "utbildning och information" hittar du tips, powerpoints och workshopövningar om ni vill lära er mer tillsammans i ditt förbund. 
   
 • Dela vår kampanj!
  World Day for Decent Work är ett bra tillfälle att uppmärksamma vikten av att samarbeta internationellt och utmaningar med facklig organisering i andra länder. Att du bidrar med att sprida budskapet är viktigt för att öka kunskapen om att fackliga rättigheter är en förutsättning för hållbar utveckling. Följ oss på FacebookInstagram och Twitter för att dela kampanjfilmen som släpps den 7 okt! Använd hashtagsen #wddw19 #DecentWork
   
 • Var en aktiv konsument!
  Privat, på jobbet och i föreningen. Om vi alla frågar efter schysta villkor och visa miljömedvetenhet måste våra leverantörer lyssna. Handlar du Fairtrade vet du att de som tillverkat vara har rimlig lön och fackliga rättigheter: www.fairtrade.se och visst vill vi också resa schyst: www.schystresande.se

Bild på blommor i en vas och texten Facken jobbar globalt för för bra arbetsmiljö och vettiga arbetsvillkor

Så leder fackens arbete globalt till #DecentWork

Genom Union to Union stöttar de svenska förbunden ca 80 fackliga utvecklingsprojekt i lika många länder.

Vad gör Union to Union för #DecentWork

Som medlem i ett fackförbund som är del av LO, TCO eller Saco bidrar du till Union to Unions arbete. Vi jobbar med de svenska fackförbunden för:

 • Oberoende och demokratiska fack.
 • Social dialog, hållbara leveranskedjor och en rättvis omställning, en Just Transition.
 • Organisering av den informella sektorn, migration och osäkra arbetsförhållanden.
 • Ökad jämställdhet i arbetslivet och i facket

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.