Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Catarina Silveira, Klimatrådgivare hos Union to Union på en skärmavbild från webbinariet.

Hur fixar vi klimatet och jobben? Ta del av det engagerade samtalet i efterhand!

2021-02-25

Vad är egentligen en rättvis klimatomställning och hur ska den gå till? I webbinariet Klimatet och jobben som anordnades av Arena Idé var Union to Union med och diskuterade svaren på dessa frågor tillsammans med LO, Unionen, Vision och Akademikerförbundet SSR samt Bengt Rolfer, författaren till rapporten Klimatet och jobben som låg till grund för seminariet. 

Fackföreningsrörelsen driver på för en rättvis klimatomställning, en just transition. Det innebär att de nya jobb som skapas ska vara miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbara.

– Det är viktig att inte glömma bort att människor runt om i världen redan drabbas hårt av klimatförändringar. Vi vet att jobb kommer att gå förlorade, att jobb kommer att förändras och att nya jobb kommer att skapas när vi ställer om våra samhällen. Facken driver på för att de nya jobb som skapas ska vara gröna, socialt hållbara och ekonomiskt rättvisa, säger Catarina Silveira, Union to Unions klimatrådgivare.

Utifrån exempel från hela världen, inklusive Sverige, diskuterar rapporten Klimatet och jobben hur utbredd insikten är om att det behövs en klimatdriven omställning i arbetslivet och hur det fackliga svaret på klimatkrisen ser ut rent ut konkret. Var finns de nya jobben, och vad är egentligen en rättvis omställning och hur ska den gå till?

Just transition – inget buzzword

Just Transition är ett etablerat koncept som har engagerat fackförbund världen över sedan länge. Union to Union ger stöd till fack i låg- och medelinkomstländer för att underlätta deras arbete med att stärka kunskap och bygga nätverk och allianser. De som nu drabbas värst av klimatförändringarna behöver verktyg och resurser för att kunna driva på förändringen.

– Just transition är inte bara ett buzzword. Det är ingenting vi hittar på. Kravet finns inskrivet i Parisavtalet. Det finns riktlinjer som har antagits av ILO – och därmed av de berörda parterna på arbetsmarknaden, säger Catarina Silveira. 
 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.