Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: Foto: Stefan Tell

Hopp och många ljusglimtar när vi lämnar ett utmanande år bakom oss

2020-12-17

Trots ett utmanande år har det funnits många ljusglimtar. På Union to Union ser vi fram emot 2021 – och det fortsatta arbetet för ett schystare arbetsliv världen över! Union to Unions kanslichef Sofia Östmark summerar året som gått i en krönika.

Det är lätt att säga ”vad skönt att det är över” om det år som snart har passerat. Covid-19 har förändrat verkligheten som vi kände till den. Miljontals har förlorat sina arbeten. Människor i låg- och medelinkomstländer, och 1,6 miljarder arbetstagare i den informella ekonomin, har drabbats mycket hårt. Auktoritära ledare har utnyttjat pandemin för att ytterligare begränsa demokrati och fackföreningars möjlighet att verka och påverka för arbetstagarnas rättigheter.

Det skulle vara enkelt att blicka framåt och säga ”vi stryker ett streck över det här året, snart kan allt återgå till det normala”. Och medan jag innerligt hoppas att pandemin snart är över vill jag ändå ägna några rader åt det här årets ljusglimtar, och få uttrycka lite stolthet över vad vi och våra partners tillsammans har lyckats uträtta 2020. Trots allt.

För bland alla utmaningar finns mycket hopp. På vår Covid-sajt har vi samlat både videointervjuer och artiklar som beskriver hur partners har arbetat för att ställa om och stötta sina medlemmar. Facken har arbetat med alltifrån utdelning av mat, till digitalisering av verksamheten och spridning av information om hur smitta kan begränsas. En god samverkan och dialog mellan arbetsmarknadens parter, social dialog, har också uppmärksammats under året och utpekats som en effektiv metod för att hantera kriser och dämpa chocker. För en välfungerande social dialog krävs starka och demokratiska fackföreningar.

Under hösten intervjuade vi Hidayat Greenfield, som är regionansvarig på IUF Asien. Han beskrev Covid-19-pandemin som ett chocktest av fackens motståndskraft och förmåga att hantera kriser. Och jag håller med honom om att strävan alltid har varit att bidra till att bygga robusta och elastiska fack, ”spänstiga som bambu”.

Även på Union to Unions kansli i Stockholm har vi tvingats ställa in resor och fysiska möten och arbetat hemma under året. Men digitala lösningar har möjliggjort nära samarbete med partners och kollegor i Sverige och världen. Vi har arrangerat webbinarier, skrivit debattartiklar, gjort filmer och nu nyligen vår egen adventskalender på Instagram. I år har vi dessutom lanserat två nya rapporter! En om framtidens arbetsmarknad och en om en rättvis klimatomställning. Två centrala teman – och stora utmaningar – som kommer att vara viktiga för vårt fortsatta arbete för en hållbar och rättvis utveckling. Rapporterna visar också hur facken arbetar för att möta utmaningar och utvecklas i en föränderlig värld.

Ett fint minne från det här året var när utrikesministern gjorde ett digitalt besök hos Union to Union.  Ann Linde talade om regeringens demokratisatsning och att fackliga rättigheter är en självklar del av den. Hon berättade att arbetstagares rättigheter numera är ett tydligare och obligatoriskt avsnitt i ambassadernas rapporter om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Vi har en regering som förstår kopplingen mellan fackliga rättigheter och demokrati och utveckling. Det gör mig både glad och stolt och motiverar oss på Union to Union att arbeta ännu hårdare.

Jag vill avsluta med att tacka alla svenska fackförbund och våra internationella partners för gott samarbete under året som gått – tillsammans gör vi skillnad. Låt oss hoppas att Covid-19 inte kommer överskugga även nästa år utan att vi med full kraft kan fortsätta vårt arbete för att stärka de mänskliga rättigheterna i arbetslivet.  Trots prövningarna det senaste året är jag hoppfull och som alltid positiv. Det är tydligt att frågorna vi arbetar med är viktigare än någonsin. I likhet med förra årets krönika vill jag avsluta även detta år med ett citat som jag hoppas kan vara vägledande för 2021:

”Vi kan inte välja ramen för vårt öde, men vad vi sätter in i den är vårt eget val.”
Dag Hammarskjöld

Med de orden önskar jag er ett riktigt bra avslut på 2020 och ser fram emot att arbeta tillsammans med er under 2021.

Sofia Östmark
Kanslichef
Union to Union
 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.