Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Med stöd av Union to Union satsar Arena Idé på en ny podd, med insikter och utsikter om globala, fackliga frågor. Programledare är Jesper Bengtsson.
Foto: Arena Idé

Globala vinklar i ny facklig podd

2021-10-26

För att väcka intresse för globala frågor med facklig inriktning startar Arena Idé i höst en specialpodd:

 – Vi hoppas att många vill vara med och diskutera fackliga rättigheter i världen, säger programledaren Jesper Bengtsson. Det är vår blygsamma ambition.

Demokrati och mänskliga rättigheter – det talar vi gärna om. Däremot är svårigheterna och utsattheten för fackligt aktiva runt om i världen inte alltid lika heta nyhetsämnen.

Arena Idé vill ändra på det genom att göra en poddsatsning om globala frågor. I varje avsnitt ska fackligt engagerade personer från hela världen berätta, diskutera och analysera läget, utifrån just den globala, fackliga synvinkel som ofta saknas.

Hill och Bragg inspirerar

Podden, som stöttas av Union to Union, är på engelska och svenska och själva namnet, ”There Is Power in a Union”, är taget efter titeln på två olika låtar, av två fackliga kändisar: legenden Joe Hill respektive artist-aktivisten Billy Bragg. Ingen kan ta miste på att det här är en satsning om facket:

–  Backlashen för mänskliga rättigheter har pågått sedan länge, nu är det dags att sätta ljuset på de fackliga rättigheterna, säger Jesper Bengtsson och fortsätter:

– Vi ska tänka brett geografiskt för att få med alla världsdelar och även diskutera olika tematiska frågor kring facklig organisering.

Myanmar och Hong Kong först ut

Programledaren Jesper Bengtsson är ordförande för Svenska PEN, förlagschef på Atlas och har gett ut flera böcker om demokrati, yttrandefrihet och även en biografi om Aung San Suu Kyi, Myanmars civila ledare och mottagare av Nobels fredspris.

Myanmar är också temat för en av poddens första, av tio, planerade delar. Tillsammans med avsnittet om Hong Kong ger podden en mörk bild av utvecklingen för fackligt aktiva.

I Hong Kong är det just nu omöjligt för fria, demokratiska och oberoende fackförbund att bedriva någon verksamhet. I Myanmar har situationen förvärrats dramatiskt efter militärkuppen i februari: fackliga ledare har fängslats och till och med dödats av militären.

Riskfyllt och livsfarligt

Situationen i Hong Kong och Myanmar är extrem, men utvecklingen under senare år, enligt världsfacket ITUC:s årliga granskning Global Rights Index, visar att fackligt engagemang är förenat med stora risker och till och med livsfarligt i allt fler länder.

–  Det som är svårast är att belysa och beskriva hur fackliga organisationer arbetar, där fackligt arbete inte är tillåtet, utan att samtidigt riskera säkerheten för dem som är verksamma, säger Jesper Bengtsson.

Nyhetsaktuella ämnen

För att locka lyssnare ska redaktionen prioritera frågorna som är mest aktuella och bjuda in kompetenta, intressanta gäster – allt med en facklig vinkel.

– Ja, det krävs något exceptionellt för att vi mediekonsumenter ska bli intresserade, sådan är ju medielogiken, säger Jesper Bengtsson, och nämner förra höstens stora demonstrationer i Belarus och nu senast krisen i Afghanistan.

Omdiskuterat demokratistöd

Det som till skillnad från det globala, fackliga och vardagliga arbetet väcker debattörernas intresse, är det svenska demokratibiståndet – för eller emot.

–  Biståndsarbetet för demokrati är en typ av stöd där bakslag egentligen inte borde leda till en minskning, snarare tvärtom. Det är klart att demokratistöd till Afghanistan kan kännas helt meningslöst, men man kan också dra slutsatsen att just nu är det viktigare än någonsin.

”Droppar urholkar stenen”

Vad gäller solidariteten med omvärlden och intresset för en gemensam, mer rättvis framtid finns det idag enligt Jesper Bengtsson tydliga och bekymmersamma tendenser i Sverige. För att åstadkomma en förändring behövs det därför ett långsiktigt arbete:

–  Den klart nationalistiska trenden i det svenska samhället är också väldigt stark i många partier. Det behövs många droppar för att urholka en sten.

Podden ”There Is Power in a Union” sänds lajv under hösten och vintern på Arena Idés Facebook-sida, och går också att hitta där poddar vanligen finns.

Text: Maja Aase

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.