Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Karta över de sämsta länderna att arbeta i 2022.

Global Rights Index: viktigt att värna demokratin!

2022-06-30

När världsfacket ITUC släppte årets Global Rights Index var det tydligt: trenden är negativ för demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt. Den svenska fackföreningsrörelsen är tydlig med att den negativa utvecklingen måste stoppas.

Så väl fackförbund, centralorganisationer och fackpress rapporterade om årets Global Rights Index. Även Dagens Nyheter lyfte rapporten, som visade en oroväckande trend gällande rapporter om våld på arbetsplatsen – och rätten att engagera sig i ett fackförbund.

Länkar till artiklarna hittar ni i högerspalten.

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet skrev i en gemensam artikel om Global Rights Index och pekade på hur viktigt det är att försvara demokratin:

– Den här rapporten visar tydligt att det är viktigare än någonsin att fördjupa solidariteten mellan lärarfack runt om i världen, konstaterade Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund respektive Lärarförbundet.

Magasinet OmVärlden valde i sin rapportering att lyfta fram situationen i Turkiet, som är ett av de tio länder som listas som de värsta för arbetstagare.

– I dag var jag i rätten i Ankara för att visa mitt stöd till bekant. Men imorgon är det jag som ska åtalas tillsammans med 94 andra fackliga företrädare, berättade İşçi Osman som är internationell sekreterare på den turkiska centralorganisationen Kesk för OmVärlden.

Sveriges utrikesminister, Ann Linde, lyfte på Twitter det faktum att fackliga medlemmar dödades i 13 länder, enligt ITUC:s Global Rights Index.

Tidningen Akademikern lyfte i en artikel det faktum att flera stora, välbekanta, företag ligger på fackens svarta lista.

Så väl IF Metall och fackförbundet Seko valde i sina artiklar om Global Rights Index att motivera varför vi i Sverige ska bry oss om fackliga medlemmar i andra länder och konstaterade: ”Ska vi ha schysta jobb och bra arbetsmiljö på våra arbetsplatser i Sverige måste vi arbeta för att arbetstagare runt om i världen har samma rättigheter och att dessa rättigheter respekteras.”

Även Handels, Fackförbundet ST, Vision, GS-facket och Finansförbundet lyfte fram årets Global Rights Index i digitala kanaler.

Missade vi något? Tipsa gärna martin.falkman [at] uniontounion.org (via mejl)!

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.