Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Karta över de sämsta länderna att arbeta i 2022.

Global Rights Index 2022: En värld i konflikt

2022-06-28

Bristen på demokrati och yttrandefrihet accelererar. Årets Global Rights Index präglas av våld och repressalier på historiska nivåer: i varje världsdel har fackligt aktiva mördats. Turkiet ligger kvar på fackens svarta lista.

– Läget är ytterst upprörande, världen går åt helt fel håll, säger Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare. Detta är ytterligare bevis för att starka fack är livsviktiga för att stärka demokratin och att behovet av det svenska, fackliga biståndet är fortsatt stort.

Livsfarlig trend globalt

Global Rights Index är världsfacket ITUC:s årliga granskning av mänskliga rättigheter i arbetslivet. Årets rapport visar på en mycket farlig, global utveckling: för nionde året i rad ökar riskerna för hot, misshandel och till och med döden för fackligt aktiva och människorättsförsvarare. 

Enligt världsfacket ITUC tystas allt fler människor av brutala regimer. Pandemin i kombination med krig och konflikter gör att de mänskliga rättigheterna är under global attack – nära 70 procent av jordens befolkning lever under auktoritärt styre.

Sverige får toppbetyg

Att höja sin röst för att protestera mot orättvisor är mycket riskabelt: under 2021 mördades fackligt aktiva i 13 länder. Antalet länder där arbetstagare utsätts för våld har på ett år stigit från 45 till 50. Det blir också allt vanligare att människor hindras från att gå med i facket – från 106 till 113 länder på ett år. 

Däremot tillhör Sverige enligt granskningen en mycket liten skara med högsta betyg: bara nio länder ligger i topp.

Världens värsta länder

I årets Global Rights Index ingår 148 länder och här är de tio som enligt ITUC är världens värsta för arbetstagare 2022: 

Bangladesh
Belarus
Brasilien
Colombia
Egypten
Filippinerna
Eswatini (Swaziland)
Guatemala
Myanmar
Turkiet

Våld har blivit vardag

– Detta måste få ett slut. Att ta ställning och redovisa sina åsikter är en mänsklig rättighet. Ingen ska utsättas för våld eller dödas på grund av sitt fackliga engagemang, säger Maria Nyberg. 

Världens farligaste land för fackligt aktiva är Colombia och statistiken är talande: 13 mord, sex mordförsök och 99 dödshot har rapporterats under bara ett år.

H&M på svarta listan

Bland de kända företag som bryter mot mänskliga rättigheter i arbetslivet listas H&M, Amazon, EasyJet, Nestlé, Coca Cola och Hyundai.

Enligt Sharan Burrow, ITUC:s generalsekreterare, är Global Rights Index en unik granskning med stor betydelse och som får konsekvenser:

– När allt fler konsumenter blir medvetna och arbetstagare kräver sina rättigheter, spelar det stor roll hur företag och beslutsfattare uppträder. Facken fortsätter oförtröttligt att kämpa för rättvisa, demokrati och en hållbar klimatomställning.

200 miljoner medlemmar i facket

Global Rights Index sammanställs av ITUC, världens största fackliga organ med 200 miljoner medlemmar i 163 länder. I år ingår varken Ryssland eller Ukraina i granskningen på grund av det ryska anfallskriget. 

Genom Union to Union driver de svenska fackförbunden nära 90 projekt, som spänner i drygt 70 länder, med målet en jämställd värld med anständiga arbetsvillkor och en rättvis klimatomställning, en Just Transition.

Text: Maja Aase
 

Användbara länkar

Här kan du ladda ner Executive Summary av rapporten som är framtagen av världsfacket ITUC. Rapporten är på engelska.

Hela rapporten finns tillgänglig på ITUC:s hemsida för Global Rights Index-rapporten.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.