Hoppa till huvudinnehåll

Global Rights Index 2021: Belarus och Myanmar på fackens svarta lista

2021-06-30

Våld, förtryck och mord: Utveckling i Myanmar efter militärkuppen är så pass allvarlig att landet för första gången ligger på fackens svarta lista. Belarus pekas ut som ett av världens tio värsta länder för arbetstagare, i världsfackets årliga rankning, Global Rights Index.

– Detta måste få ett slut. Ingen ska utsättas för våld på grund av sitt fackliga engagemang och viljan att göra arbetslivet bättre, säger Therese Svanström, ordförande för TCO. Starka fack är livsviktiga och krävs för att försvara de mänskliga rättigheterna på arbetsplatserna och stärka demokratin, över hela världen.

Årets Global Rights Index mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i 149 länder. Här är listan över världens tio värsta länder:

Bangladesh, Belarus, Brasilien, Colombia, Egypten, Filippinerna, Honduras, Myanmar, Turkiet och ZimbabweGranskningen pekar mot en mycket farlig, global utveckling, förstärkt av covid-19-pandemin: demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt i 64 länder, jämfört med 56 år 2020. I 68 länder har protesterande arbetstagare gripits och fackligt aktiva har dödats i sex länder. Global Rights Index 2021 visar också att 74 procent av länderna sätter stopp för arbetstagare att gå med i facket.

ITUC pekar ut företag

– Situationen blir allt mer allvarlig. Sverige som biståndsaktör måste fortsätta att stärka fackens globala arbete. Människor kan få anständiga villkor och löner som går att leva på först när de samarbetar och organiserar sig, säger Susanna Gideonsson, ordförande för LO.

Världsfacket ITUC pekar också ut en mängd företag och koncerner, där arbetstagarna jobbar under orimliga villkor, utan rättsskydd och där privatlivet övervakas och kontrolleras.

Utvecklingsarbetet avgörande

– Allt detta visar att de regeringar i världen som värdesätter mänskliga rättigheter måste visa handlingskraft, säger Göran Arrius, ordförande för Saco. Det fackliga medlemskapet och utvecklingsarbetet blir allt viktigare för att vi ska kunna arbeta, sida vid sida, för att stötta utsatta människor i andra länder.

Detta är åttonde året som världsfacket ITUC presenterar sitt rättighetsindex, Global Rights Index.
149 länder granskas och betygssätts utifrån 97 kriterier, med utgångspunkt från rättspraxis och FN-organet ILO:s konventioner. Indexet redovisar överträdelser av arbetstagares rättigheter. Betyget 5+ är sämst, 1 är bäst. Sverige och Norden tillhör de elva länderna i grupp 1.

3 sätt att göra världen lite bättre redan idag

Global Rights Index 2021 visar att våra mänskliga rättigheter på jobbet kränks runt om i världen. Det här måste vi sätta stopp för och du kan göra skillnad redan idag. Hur? Så här:

  • Om du inte redan är medlem – gå med i facket!
  • Delta i kampanjen #rightsindex. Läs rapporten Global Rights Index 2021. Ta chansen och prata om allas rättigheter på fikarasten, med familj och vänner. Dela Union to Unions inlägg om #rightsindex i dina sociala medier.
  • Var en medveten konsument både privat, i jobbet och föreningslivet. Om alla frågar efter schysta villkor och ställer krav på hållbarhet måste leverantörerna lyssna, eller hur?

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.