
Global rights index 2020: Nattsvart för världens arbetstagare
2020-06-09
Trenden fortsätter - över hela världen kränks och begränsas arbetstagares rättigheter. I många länder innebär fackligt engagemang livsfara. I andra länder hindras arbetstagare från att göra sin röst hörd. Hot, våld och trakasserier tillhör vardagen. Siffrorna talar ett tydligt språk: demokratin är under attack.
MISSADE DU LANSERINGSWEBBINARIET? SE DET I EFTERHAND! (OBS: Länk till Facebook-video)
Global Rights Index mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i 144 länder. Siffrorna visar på stora inskränkningar i demokrati och mänskliga rättigheter – både genom kränkningar, våld och förbud. I 60 länder har det skett godtyckliga gripanden och fängslanden av arbetstagare och i nio länder har fackligt aktiva mördats på grund av sitt engagemang.
– Att arbetstagare riskerar att dö på grund av sitt fackliga engagemang och viljan att förbättra villkoren på jobbet är orimligt, säger Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union, den svenska fackföreningsrörelsens biståndsorganisation.
Följande är världens tio värsta länder för arbetstagare 2020: Bangladesh, Brasilien, Colombia, Egypten, Honduras, Indien, Kazakstan, Filippinerna, Turkiet och Zimbabwe.
Försvagning av arbetstagares rättigheter
I rapporten framgår att arbetstagares rättigheter kränks och begränsas runt om i världen. Detta är allvarligt och måste förändras. Så länge arbetstagare fråntas sina rättigheter kommer vi aldrig kunna bekämpa fattigdom och sociala orättvisor.
– Nu krävs handlingskraft från de regeringar i världen som värdesätter mänskliga rättigheter i arbetslivet. Den svenska regeringens demokratisatsning, och det utrymme som där har givits åt fackliga rättigheter, är angelägen, skriver Therese Svanström, ordförande TCO, Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, Göran Arrius, ordförande Saco och Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union i en debattartikel i Omvärlden.
Det här kan du göra!
- Gå med i facket
Om du redan är medlem, värva en kollega. Genom ditt fackliga medlemskap stöttar du kollegor i länder där fackliga rättigheter fortfarande inte är en självklarhet. De svenska facken är del av en global facklig rörelse som samarbetar i solidaritet. Många förbund bidrar med biståndsmedel till systerorganisationer (bland annat via Union to Union) och utkräver ansvar av företag och regeringar där fackliga rättigheter kränks i andra länder.
- Sprid information om Global Rights Index
Sprid ditt fackförbunds information om Global Rights Index 2020 eller dela Union to Unions inlägg på Facebook, Instagram och Twitter.
- Lär dig mer
Allt engagemang startar med kunskap. Skaffa mer information genom ditt fackförbund och Union to Unions digitala kanaler och tryckta utbildningsmaterial. Läs mer om vad Union to Union kan bidra med inom utbildning och information här. Du kan bland annat beställa kostnadsfritt informationsmaterial och läsa om den fackliga situationen i 144 länder i vår databas Facket i världen.
- Påverka beslutsfattare
Det är viktigt att trycka på politiker och beslutsfattare för att de ska förstå att svenska aktörers agerande i andra länder är av högsta prioritet: vem och hur kan du påverka? Du kan även skriva under internationella protestbrev till stöd för fackliga rättigheter. Du hittar många fackliga kampanjer här: www.labourstart.org
- Agera via din fackförening eller som anställd
Många svenska företag är verksamma världen över. Lär dig mer om situationen i länderna och påverka företagsledningen att ta ansvar: www.uniontounion.org/facket-i-varlden
- Var en aktiv konsument
Du kan vara aktiv konsument både privat, på jobbet och i föreningslivet. Om alla frågar efter schysta villkor och visar miljömedvetenhet måste leverantörerna lyssna. Handla Fairtrade när det går och föreslå för din arbetsplats att ni blir "Fairtrade på jobbet". Märkningen innebär att arbetstagarna har rimlig lön och fackliga rättigheter: www.fairtrade.se. Se även till att du och din arbetsplats agerar medvetet när ni reser till andra länder där arbetsrätten är sämre: www.schystresande.se.