Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En man tittar in i kameran. I bakgrunden är en målad världskarta.

Magnus Runsten, internationell handläggare, fackförbundet ST

Foto: Fackförbundet ST

Global kurs öppen för alla

2022-06-15

För att öka intresset för globala frågor lanserar fackförbundet ST en ny, digital utbildning. Kursen är kort, tar en timme och ska vara lättillgänglig och väcka engagemang.

ST:s nya, globala utbildning är tänkt som en första introduktion till fackens internationella arbete och ligger öppen för alla på förbundets sajt (länk till utbildningen).

– Vi hoppas att fler medlemmar ska känna till, vara stolta över och gärna bidra till vårt internationella solidaritetsarbete, säger Magnus Runsten, internationell handläggare.

Koppling till Sverige

Utbildningen, som producerats med stöd av Union to Union, innehåller det mesta som är värt att veta om fackföreningsrörelsens internationella arbete: vad mänskliga rättigheter i arbetslivet egentligen är för något, varför och hur facken jobbar globalt och vad medlemmarna kan bidra med.

En viktig del är berättelser från ST:s utvecklingssamarbete, som pågår tillsammans med kollegor ”från Ukraina till Mellanöstern och Tchad”. Fackliga framgångar i Sverige ingår också, för att öka förståelsen för fackförbundens avgörande betydelse för jämlikhet och bra arbetsvillkor över hela världen.

Fairtrade viktigt val

I dag vet inte alla medlemmar hur aktiva de svenska facken är för att stärka mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt. Men det är ett arbete som blir alltmer viktigt:

– Det finns inget nolläge i de här frågorna, säger Magnus Runsten. Antingen rör vi oss mot förbättringar eller mot försämringar och vi måste alla bestämma oss för vad vi vill bidra till. Ett konkret exempel är att välja Fairtrade-produkter och därmed gynna goda arbetsvillkor.

Alla kan bidra

Att ett framgångsrikt, internationellt arbete angår alla arbetstagare är självklart, enligt Magnus Runsten:

–  Vi vill att medlemmarna som går kursen vill lära sig ännu mer och att de känner att de, liksom förbundet och den fackliga rörelsen, har en roll att spela.

Bild
Deltagare sitter vid konferensbord. Tre kvinnor som ler in i kameran.
Fackförbundet ST

Deltagare i fackförbundet ST:s projektverksamhet i Mellanöstern, där målet är ökad jämställdhet och att stärka kvinnliga ledare i fackförbund i Algeriet, Egypten, Irak, Jemen, Jordanien, Libanon, Marocko, Palestina och Tunisien.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.