
Facklig utmaning med informell ekonomi
2017-05-05
Facken kan spela en viktig roll genom att organisera de som jobbar i informella ekonomin.
– Vi märker ett växande intresse från de globala facken, säger Chris Bonner, från forsknings- och aktivistnätverket Wiego. Det är angeläget att facken erkänner den informella ekonomin och organiserar dem som jobbar där.
I veckan arrangerade Union to Union ett möte med Chris Bonner från Wiego, som är en förkortning för Women in informal employment – globalizing, organizing. Inbjudna var Union to Unions svenska samarbetsparter och deltog gjorde även Barbro Budin från det globala livsmedels- och restaurangfacket, IUF, som är en av Wiego:s medlemsorganisationer.
Wiego startade 1997 och organisationens syfte är att skapa röst, synlighet och erkännande åt personer som arbetar i den informella ekonomin. Det handlar till exempel om sopsamlare, hushållsanställda och försäljare på gatan.
Idag är fackens utmaningar att organisera arbetare inom informell ekonomi både praktiska och värderingsmässiga. Men enligt Chris Bonner borde fackförbund lägga mer tid och resurser på formalisering av dessa arbeten och stöd till organisering, för att skapa hållbara arbetsmarknader.
Chris Bonner, Wiego
Stor potential för facken
Chris Bonner menar att det finns en stor potential för fackförbunden att växa i styrka genom antal medlemmar om de även skulle organisera arbetare inom informell ekonomi.
Men värvningsarbetet är svårt: många är fattiga och har inte råd att betala medlemsavgifter och jobbar inte heller på ”vanliga” arbetsplatser.
- Vi behöver tänka nytt på många olika sätt, eftersom hela arbetsmarknaden är på väg att omformas, säger Marie Kihlberg Nelving, internationell sekreterare på Unionen, som var med på mötet. Unionen har tillsammans med IF Metall ett projekt genom Union to Union med SEWA som organiserar kvinnor i informella sektorn i Indien.
De informella arbetarnas situation är på väg att bli mer uppmärksammad, i takt med att allt fler över hela världen blir egenanställda och jobbar utanför organiserade arbetsplatser.
- Vi är vana vid reglerade förhållanden mellan arbetstagare och arbetsgivare. Men när vi får ett ökat antal personer som jobbar på egna uppdrag hamnar de, med våra mått mätt, i en informell ekonomi, förklarar Marie Kihlberg Nelving.
Viktigt att ge en röst
Barbro Budin är projekthandläggare och jämställdhetsansvarig på det globala facket IUF, som valt att bli medlemsorganisation i Wiego. Hon menar att det kräver en helt annan insats av facken att organisera arbetare i den informella ekonomin, som inom hennes sektor ofta jobbar som lantarbetare eller hushållsanställd.
- Ja, det är annorlunda än att organisera på en fabrik där alla arbetstagare är samlade på ett och samma ställe. Det blir också en komplicerad situation: om arbetarna inte är organiserade, då undergrävs situationen för dem i den formella ekonomin.
– Det handlar om att ge de informella arbetarna en röst och Wiego gör ett mycket viktigt arbete, säger Barbro Budin.
Organisering gav Charity möjlighet att påverka.
Charity Sowu är en informell arbetare. Sedan mer än 35 år tillbaka säljer hon fisk på Tema Station Market i Ghana. Med inkomsterna har hon kunnat försörja sina fyra barn och gett dem utbildning. Men att vara informell arbetare innebär inte att hon inte betalar någon skatt. Hon betalar, precis som alla andra försäljare på marknaden, tull och licensavgifter varje dag, månad och år till kommunen för att hon ska kunna verka där. Samtidigt saknar arbetare i informella ekonomin alla sociala skydd som en formellt anställd har rätt till. För 11 år sedan gick hon med i Tema Station Traders Association som är kopplat till StreetNet och Ghana Trade Union Congress. Med stöd från Wiego har Tema Station Traders Association deltagit i flera policy dialoger som har möjliggjort för medlemmarna att föra fram sina behov och krav till kommunen angående trängsel, vräkningar, sanitet, faciliteter och säkerhet.
Text och Foto:Jonathan Torgovnik/Getty Images Reportage