Hoppa till huvudinnehåll
Bild

Facken och FIFA inrättar etiskt råd

2017-03-29

I förberedelserna inför fotbolls-VM i Qatar 2022 kränks migrantarbetares rättigheter systematiskt. Tusentals byggarbetare har redan omkommit och varje vecka dör tolv personer under bygget av fotbollsarenorna. Internationella fackliga påtryckningar har lyckats få fotbollsorganisationen Fifa att stegvis ta ett större ansvar för arbetstagarnas villkor. I mitten av mars inrättades ett etiskt råd med uppgift att granska hur Fifa ska säkerställa mänskliga rättigheter.

Arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar har varit i fokus sedan det stod klart att landet skulle arrangera fotbolls-VM 2022. Sedan dess har också det globala byggfacket BWI och deras svenska medlemsfack (Byggnads, Elektrikerförbundet, GS, Målareförbundet och SEKO) drivit kampanjer om att mänskliga rättigheter måste respekteras. Som ett resultat tecknade BWI redan i höstas ett avtal med Qatar, som ger facket rätt att göra säkerhetsinspektioner av arbetsplatserna och besöka migrantarbetarnas bostäder.

När Fifa nu i mars etablerar en rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter har ytterligare ett steg tagits för att stoppa den mänskliga katastrof som pågår.

- Tillsammans flyttar vi byggnadsarbetare nu fram våra positioner. Vi ger inte upp förrän byggnadsarbetare världen över kan uppleva den värdighet som alla människor har rätt till, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads och styrelseledamot i det globala facket BWI.

Det globala byggfacket BWI har som mål att alla idrottsfederationer tecknar avtal om respekt för grundläggande mänskliga rättigheter före, under och efter stora idrottsevenemang. Att Fifa nu vill samarbeta kring detta ser BWI som ett gott tecken för framtiden.

- Både Fifa och de fackliga representanterna i den rådgivande kommittén är optimistiska trots att det kommer kräva mycket arbete och tid. Att lyfta frågor om mänskliga rättigheter kring sportevenemang är otroligt viktigt och BWI kan bidra både med ett fackligt perspektiv och sin erfarenhet av att jobba i Qatar, Ryssland och andra länder, säger Ambet Yuson, generalsekreterare på BWI.

Den rådgivande kommittén ska utveckla dialogen med samtliga berörda enheter inom en Fifa samt öka organisationens öppenhet kring sitt arbete med  mänskliga rättigheter. I ett uttalandet underströk kommittén vikten av att skapa förståelse för organisationens ansvar och allt det arbete som behöver göras för att respektera grundläggande mänskliga rättigheter.

En mer ingående rapport om det inledande mötet kommer publiceras inom några veckor.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.