Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Adriana Porras
Foto: Foto: Publikt

"Det känns som att det är vi som bygger landet"

2018-06-26

Inbördeskriget i Colombia har slitit stora delar av det naturresursrika landet i stycken. Fredsavtalet med Farc-gerillan har gett ett andrum, men övergreppen som skett från båda sidor kommer ta tid att utreda och glömma. Kvinnonätverket IMP, som Fackförbundet ST samarbetade med i tio år,  har haft en viktig roll i att stötta kvinnor som drabbats av våldet, skriver tidningen Publikt.

Läs hela reportaget om IMP, Libertad och om arbetet att bygga upp Colombia på nytt i fackförbundet STs tidning Publikt.

Våldet i Colombia har trasat sönder samhället på flera nivåer. Orsaker till våldet har varit kampen om naturresurser, kontroll över mark och politisk makt samt den lukrativa narkotikatrafiken. Och allt som oftast kom befolkningen i kläm, skriver tidningen Publikt i sitt reportage.

Ett exempel är byn Libertad, som under sju år hölls som gisslan av illegala paramilitärer. Adriana Porras arbetade under den tiden som sjuksköterska i byn och hon känner alla som bor där.

– Vi var deras slavar. Vi var tvungna att göra allt de sa åt oss att göra. Jag bevittnade alla slags kränkningar – förödmjukelser, våldtäkter, försvinnanden, tortyr, mord, berättar Adriana Porras för tidningen Publikt.

Efter år av övergrepp och våld rann bägaren över när paramilitärerna tänkte avrätta en ung pojke och byn gjorde uppror. Det var även vid denna händelse som Adriana Porras själv klev fram som ledare. 

– Folk litade på mig, och jag insåg att vi måste skydda oss. Vi beväpnade oss med machetes, gevär, påkar, allt vi hade, och började hålla vakt vid de sex infarterna till Libertad. Det var en väldigt svår tid. Vi sov inte på nätterna, säger hon i tidningen Publikt.

Genom sitt arbete med utsatta i Libertad kom Porras i kontakt med kvinnonätverket IMP. IMP var då en aktivistorganisation som kämpade för kvinnors inflytande och intressen i fredsprocessen. Dock hade de inte börjat arbeta med stöd till individuella offer än. Händelserna i Libertad ledde till en ändrad inriktning för organisationen, skriver Publikt.
 

Om fackförbundet ST och IMP
Fackförbundet ST har bedrivit ett mångårigt samarbete med kvinnogrupper i Colombia, och har även bidragit till grundandet av just IMP, Colombianska kvinnors initiativ för fred.  ST fungerade som bollplank och stöttade organisationen från 2001 till 2011. Nu hjälper IMP kvinnor som utsatts för sexövergrepp och andra former av våld i den långvariga väpnade inbördes konflikten i landet. IMP har för närvarande lokala nätverk i 54 kommuner. Organisationen driver 45 fall gällande sexuella övergrepp begångna av olika parter i konflikten.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.