Hoppa till huvudinnehåll
Bild

DET HÄNDE. DÄRFÖR KAN DET HÄNDA IGEN.

2017-09-28

Kampen för våra rättigheter pågår varje dag - och måste vinnas i varje generation. Det skriver Kristina Henschen, chef för Union to Union. Därför är vi på årets Bokmässa i Göteborg.

Inom utvecklingssamarbetet diskuterar vi hur vi kan vända den trend som allt mer begränsar vårt manöverutrymme. Trenden kallas ofta för ”shrinking civic space” och hotet mot det civila samhället löper som en flodvåg över världen. På endast tre år har 69 länder vidtagit åtgärder för att hindra sitt eget folk att organisera sig för demokrati och mänskliga rättigheter. Fackföreningsledare fängslas, som nu senast i Belarus. Den fackliga ekonomen Ihor Komlik är en av rörelsens representanter, som nu hotas av fleråriga fängelsestraff. Läs mer här.

Vi behöver inte gå så långt som till Belarus, eller till repressionen som pågår i Ryssland där aktivister utpekas som ”utländska agenter” eller till förtrycket i Kambodja för att se hur vårt utrymme begränsas. Vi behöver inte ens gå så långt som till en repressiv stat. Det finns andra krafter i omlopp.

Vi kan titta på det som händer här i Göteborg där Bokmässan nu drar igång.

Nyligen tillät polisen att nazister demonstrerade utan tillstånd. Och i helgen är det dags igen för en nazistdemonstration, denna gång med tillstånd.

Det som sker i Sverige är en spegel av hur högerextrema rörelser vinner mark runtom i Europa. Det är en del av en större repressiv våg runtom i världen.

Det är också en spegling av vår egen historiska närtid.

Mina morföräldrar gifte sig före andra världskriget på den svenska ambassaden i Berlin. Ceremonin avslutades med att vigselförrättaren reste sig, gjorde hitlerhälsningen och utropade: ”Sieg Heil”.

De nygifta snubblade ut på gatan, en av dem var av judisk börd.

Mina morföräldrar kunde resa hem till sitt Stockholm, men vad som hände för alla de andra miljontals judar, alla romer, HBTQ-personer och motståndspersoner i Europa vet vi plågsamt väl.

När jag nyligen besökte det judiska folkmordsmonumentet i Berlin var det ett citat på en vägg som särskilt bet sig kvar:
”It happened. Therefore it can happen again. This is the core of what we have to say”. (författaren och överlevaren Primo Levi)

Budskapet är att det kan hända igen.

Det är därför vi måste agera. Vi är många, vi är starka och vi måste med en gemensam röst säga nej till organiserad rasism. Vi säger nej till nazism.

Vi säger ja till ett öppet, tolerant och rättvist samhälle. Facken måste stå starka och enade - för demokrati, jämlikhet och anständiga villkor. Det är också därför vi är en aktör på årets Bokmässa- med en facklig närvaro större än någonsin.

ps du missar väl inte vårt program på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg om bland annat motståndet och den globala aktivismen?

Läs mer om Union to Unions aktiviteter på Bok- och biblioteksmässan här!

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.