Hoppa till huvudinnehåll
Bild
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, Visions ordförande Veronica Magnusson och Sacos ordförande Göran Arrius pratade om hur facket kan vända den negativa utvecklingen för utsatta arbetstagare i världen.
Foto: Foto: Lina Karlsson/Union to Union

"Det fackliga utvecklingssamarbetet är viktigare än nånsin"

2018-06-26

Allt fler fängslas, hotas och utsätts för våld på grund av sitt fackliga engagemang, visar årets statistik från världsfacket ITUC:s Global Rights Index. Men facket jobbar hårt för att vända den negativa utvecklingen, och det finns hopp om förändring.
– Jobbet vi gör inom Union to Union är viktigare än någonsin, säger LO:s Karl Petter Thorwaldsson.

Siffrorna från årets Global Rights index talar sitt tydliga språk: demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt, och världens arbetstagare blir alltmer utsatta.

Antalet länder där arbetstagare utsätts för våld och dödshot har på ett år ökat från 59 till 65, och fackligt aktiva har dödats i nio länder. Indexet visar också att 87 procent av länderna har kränkt rätten att strejka och 81 procent rätten att förhandla kollektivt.

– Det är en fasa som sprider sig i kroppen när man är på ett möte som vi befinner oss på idag och inser att det i andra länder skulle vara förenat med livsfara, säger Veronica Magnusson, ordförande på fackförbundet Vision.

Tillsammans med Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, och Göran Arrius, ordförande Saco, deltar hon i ett lunchmöte arrangerat av Union to Union för att prata om årets rättighetsindex från världsfacket ITUC. Ingen av dem är förvånade över de dystra siffrorna, men de är också övertygade om att facket kan vända den negativa utvecklingen – och om att facklig solidaritet är en av grundstenarna.

 – Det är tragiskt att det går åt fel håll i så många länder. Därför är det arbete som alla förbund inom LO, TCO och Saco gör genom Union to Union viktigare än någonsin. Vi måste finnas där och störa de här diktaturstaterna och ohyggliga företagen som inte drar sig för någonting, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Att stötta organisering genom fackliga utvecklingsprojekt är ett sätt, menar panelen. Att verka genom internationella nätverk ett annat.

 – Vi har stort inflytande i globala fackliga sammanhang på grund av vi är så bra att organisera oss och därför har vi också ett stort ansvar att använda de utrymmena för att påverka, säger Veronica Magnusson.

Att svenska fackförbund har en viktig roll i få svenska företag att respektera mänskliga rättigheter i andra länder, bland annat genom att arbeta för så kallade globala ramavtal, är ytterligare ett verktyg.

– Vi har möjlighet att påverka och göra påtryckningar så att de sköter sig också i andra länder, säger Göran Arrius.

 

Missade du seminariet?
Se det i efterhand här nedan eller på vår Youtube-kanal. Du kan också se seminariet på SVT Forum (Svt2) tisdag den 26 juni, kl 14.55 och onsdag 27 juni, kl 12.55.


 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.