Hoppa till huvudinnehåll
Bild

Dags för världsdagen för schysta arbetsvillkor

2017-09-25

Nu på lördag, den 7 oktober, står anständiga arbetsvillkor och mänskliga rättigheter extra mycket i fokus. Då uppmärksammar facken världen över ”World Day for Decent Work”.

– Det är bara med anständiga arbetsvillkor som fattigdomen i världen kan bekämpas, när människor kan leva på det de tjänar, säger Kristina Henschen, chef på Union to Union.

Inkomstklyftorna över världen fortsätter att öka. Världens arbetstagare är oroliga för att deras villkor ska försämras och för att lönen inte ska räcka till. Enligt världsfacket ITUC anser 80 procent av arbetstagarna i världen att minimilönerna i deras länder är för låga. 61 procent är oroliga över att arbetsrätten är hotad.


För tionde året i rad uppmärksammar fackföreningsrörelsen och ITUC World Day for Decent Work, och syftet är att synliggöra behovet av ett anständigt arbetsliv.


I år uppmärksammas minimilönerna extra mycket, liksom behovet av säkra, trygga jobb.1,5 miljarder människor arbetar enligt FN inom den informella ekonomin eller under mycket otrygga anställningsformer. Det innebär oftast sämre villkor, lägre löner och mycket begränsade möjligheter att organisera sig fackligt.

Våld på jobbet allt vanligare

Varje år granskar ITUC vilka länder som är de sämsta att jobba i, en genomgång som kallas Global Rights Index. Här är några exempel på hur läget under det senaste året har försämrats:


– Antalet länder där arbetstagare dödats på grund av att de är med i facket har stigit från tio till elva


– I allt fler länder utsätts arbetstagare för våld: från 52 länder år 2016 till 59 länder i år


– I 50 länder kränks arbetstagares mänskliga rättigheter, som åsikts- och yttrandefriheten och rätten att gå med i facket.


Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, som är världens största fackliga organ med 181 miljoner medlemmar i 163 länder, slår fast:


– Vi vet att ju mer de fackliga rättigheterna respekteras av stater och arbetsgivare, desto mer rättvist och jämlikt i samhället.
Ett rättvist arbetsliv är en del av FN:s globala mål, Agenda 2030, som är ett åtagande från världens FN-länder för att skapa en hållbar utveckling och slut på fattigdom, hunger och minska ojämlikheten.
Ett rättvist arbetsliv betyder, jämställdhet, rättvis och jämlik inkomst och en säker arbetsmiljö.

Engagera dig för "decent work"

Ett rättvist arbetsliv sätter människor i fokus som en förutsättning för hållbar utveckling. Det ger kvinnor, män och unga en röst i det de gör. Rättigheter att skydda sig själva från att bli utnyttjade, och en framtid som är inkluderande och hållbar. Ett rättvist arbetsliv driver den hållbara utvecklingen framåt.


Det finns mycket vi kan göra för att stödja dem som kämpar för sina mänskliga rättigheter i arbetslivet. Uppmärksamhet och internationellt stöd har räddat många arbetstagare från fortsatta kränkningar. Det här kan du göra:

• Var medlem i facket! - De svenska fackförbunden jobbar inte bara på hemmaplan, de är också del av ett globalt nätverk av fackföreningar som arbetar för schysta arbetsvillkor, demokrati och hållbar utveckling i hela världen. Många av förbunden som är del av LO, TCO och Saco har utvecklingsprojekt med systerförbund i låg- och medelinkomstländer via Union to Union. 

Dela vår kampanj! - World Day for Decent Work är ett bra tillfälle att uppmärksamma vikten av att samarbeta internationellt och utmaningar med facklig organisering i andra länder. Kommunikation är viktig för att lyfta vikten av fackliga rättigheter som en förrutsättning för hållbar utveckling. Följ oss på facebook, instagram och twitter för att dela kampanjen som släpps den 7 okt!


Lär dig mer - skaffa mer information genom Union to Unions olika material eller genom att starta en studiecirkel. Det finns också många utbildningar att gå och material går att beställa kostnadsfritt: www.uniontounion.org/material


Agera via din fackförening eller som anställd - många svenska företag är verksamma i andra länder. Lär dig mer om situationen i länderna och påverka företagsledningen: www.uniontounion.org/facket-i-varlden


Delta i internationella fackliga solidaritetskampanjer - här finns mängder av pågående protestbrev: www.labourstart.org


Var en aktiv konsument - både privat, på jobbet och i föreningen. Om vi alla frågar efter schysta villkor och visa miljömedvetenhet måste våra leverantörer lyssna


Handla Fairtrade - märkningen innebär att de som tillverkat varan har rimlig lön och fackliga rättigheter: www.fairtrade.se


Schyst resande - försök att agera medvetet även när du åker på semester till andra länder: www.schystresande.se

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.