Foto: Laxmi Prasad Ngakhusi / UNDP NepalDen 25 april drabbades Nepal av en jordbävning som var 7,8 på richterskalan. Bilden är från Katmandu där LO-TCO Biståndsnämnd har flera samarbetsorganisationer.
2015-04-25

Nepal i våra hjärtan

Under lördagsmorgonen drabbades Nepal av ett kraftigt jordskalv om 7.8 på richterskalan. Mer än tusen människor har redan rapporterats omkomna. LO-TCO Biståndsnämnd stödjer flera projekt i Nepal med de nepalesiska facken; GEFONT, Nepalesiska journalistförbundet, fackklubben vid Ncell och UNI Nepal.

- Vi har idag drabbats av en fruktansvärd jordbävning, skriver Bisnu Rimal, president för GEFONT, på sociala medier. Han skriver vidare att finanssekreteraren Cde Gunaram Achraya är fångad i ett jordskred i Rasuwa-distriktet och att räddningsarbete pågår.

Det var strax efter klockan sex på morgonen svensk tid som det förödande skalvet ägde rum halvvägs mellan Kathmandu och staden Pokhara. Flera fackliga samarbetsparter har uppdaterat sin status via sociala medier och meddelar att de överlevt.

-En fruktansvärd jordbävning har drabbat oss…men vi är hittills i säkerhet, meddelar juristen Ramesh Badal från GEFONT via sociala medier.

- Våra kondoleanser till de som förlorat familjemedlemmar och sympati med alla som förlorat sina hem.

GEFONTS president uppmanar fackliga medlemmar att bistå sina medmänniskor med allt de förmår.

- Skadade människor behöver blod, men det råder blodbrist. Vi uppmanar därför friska kamrater att donera blod för at hjälpa skadade medborgare, säger Bishnu Rimal.

LO-TCO Biståndsnämnds kanslichef Kristina Henschen besökte Nepal i oktober, ihop med LO:s ordförande, medarbetare och en representant från Världsfacket, ITUC.

- Vi är oerhört chockade över situationen, säger Kristina Henschen, och känner stark solidaritet med våra systrar och bröder i Nepal.

- GEFONT:s kontor är stängt och kommunikationen är svår. Vi har i alla fall fått kontakt med våra fackliga kamrater, varav många förlorat både hem och anhöriga. Ett fåtal är också skadade. Vi diskuterar nu hur vi på bästa sätt kan bistå.

Det globala facket ITF:s två samarbetsförbund i Nepal mår enligt telefonkontakt bra. De många efterskalven gör dock att situationen fortfarande är mycket osäker.