2018-11-15

MR-dagarna 2018

Den 15 - 17 november är vi på MR-dagarna som i år hålls i Stockholm på Stockholmsmässan. Union to Union har monter C:81 nära Globala scenen. I montern kan du testa installationen Sy för livet, som vi lånat av utställningen Stilmedveten (framtagen av Sveriges konsumenter). Vi arrangerar även två seminarier, ett större och ett miniseminarium. 

Fredag 16 nov, 11:00 - 11:30, Globala scenen

Facken hjärta HBTQ, även internationellt?
Hur är situationen för HBTQ-personer runt om i världen? Hur jobbar facken globalt med HBTQ-frågor, och varför är det en viktig fråga för fackföreningsrörelsen? Vilka utmaningar har arbetet stött på? . Ett fackförbund ska representera alla människor och garantera alla arbetstagares rättigheter. Men vilka svårigheter finns? Är alla potentiella medlemmar välkomna?

Fredag 16 nov, 14:30 - 15:30, Sal T4

Trakasserad, fängslad eller mördad för jobbets skull
Mord, fängelse, hot och våld drabbar arbetstagare och fackligt aktiva i allt fler länder. Att kämpa för sina rättigheter kan kosta livet. Siffrorna från världsfacket ITUC är skrämmande. Kvinnor är särskilt utsatta för våld på arbetsplatsen. 35 procent av världens kvinnor, en av tre, har upplevt fysiskt eller sexuellt våld. I vissa länder är siffran uppemot 70 procent. ILO kommer diskutera en ny konvention mot könsbaserat våld. Hör även ungdomsordföranden Oksana Huz berätta om hur det är att arbeta fackligt i Ukraina, ett land skakat av konflikt. 
Panel: Oksana Huz, ungdomsordförande, Maja Åberg Amnesty International, Sofia Östmark, kanslichef Union to Union, Magnus Runsten, internationell sekreterare Fackförbundet ST
Moderator: Maja Aase, kommunikationschef Union to Union