En bild på de 17 globala målen för hållbar utveckling och en jordglob med texten "En hållbar värld"
2018-10-24

Motala: en hållbar värld

IOGT-NTO, Union to Union, Naturskyddsföreningen och NBV bjuder in till en öppen föreläsnings- och diskussionskväll om hur vi kan arbeta tillsammans för att uppnå de 17 globala målen för hållbar utveckling, Agenda 2030. I dessa har FN:s 193 medlemsländer enats om att innan år 2030 avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter i världen, lösa klimatkrisen och främja fred och rättvisa.

VAD? Tre experter från olika organisationer (se nedan) berättar om hur deras arbete bidrar till att uppfylla Agenda 2030, och ger dig tips på hur du kan bidra.

NÄR? FN-dagen, Ons 24 oktober, kl 18.30

VAR? Godtemplargården, Poppelgatan 6, Motala

Ingen föranmälan krävs, men tacka gärna ja till facebook-evenemanget och bjud in andra.

FÖRELÄSARE:

● Anna Nylander, Union to Union om
SCHYSTA ARBETEN OCH EKONOMI
Ska vi lyckas utrota fattigdomen och ojämlikheten i världen behöver alla vuxna människor rätt till en inkomst och ett arbete med schysta arbetsvillkor. Tyvärr är det långt ifrån verkligheten idag. Union to Union, är fackets solidaritets- och biståndsorganisation. Tillsammans med de svenska fackförbunden inom LO Sverige, TCO och Saco har de ett hundratal projekt i lika många länder.
Anna Nylander jobbar med facklig utbildning på Union to Union. Hon berättar om arbetstagares situation i världen idag, fackets möjligheter och utmaningar att förbättra livsvillkoren för människor i länder med utbredd fattigdom och hur du kan göra skillnad – bland annat genom att vara med i ett svenskt fackförbund.

● Pierre Andersson, IOGT-NTO-rörelsen om
HÄLSA OCH TRYGGHET
Alkohol är en stor orsak till sjukdom och för tidig död i världen. Fattiga och utsatta människor drabbas hårdare. Familjen ställs utan mat. Våld i olika former är nära. Alkoholindustrin exploaterar fattiga länders marknader. Alkoholen är en fiende till utveckling och social hållbarhet. IOGT-NTO-rörelsen har samarbeten i 13 länder med allt från att påverka beslutsfattare till att hjälpa gatubarn. Pierre Andersson arbetar med policyfrågor kopplat till alkohol och utveckling inom IOGT-NTO-rörelsen. Han har en bakgrund som skribent och journalist, senast som chefredaktör för tidningen Accent. I boken Världens baksmälla har han skrivit om den globala alkoholindustrin. Arbetade med bistånd i Vietnam i två år.

● Jonas Nordén, Naturskyddsföreningen om
NATUR OCH MILJÖ
Stora klimat- och miljöförändringar pågår på vår planet vilket människor, samhällen och alla levande varelser tvingas att anpassa sig till. Naturskyddsföreningen, med sina dryga 226 000 medlemmar, vill tillsammans förändra världen till det bättre. Vi arbetar brett och vill bidra med kunskap, engagemang, balans och samverkan så vi bli bättre på att ta hand om vår enda planet på ett hållbart sätt.
Jonas Nordén jobbar inom Naturskyddsföreningen med miljö-, klimat- och samhällsplaneringsfrågor. Han är i grunden verksamhetsspecialist inom lantmäteri och samhällsbyggnad och bidrar med sitt geografiska perspektiv och medvetenhet om hur saker hänger ihop. Jonas arbetar bl.a. med Agenda 2030 och representerar Naturskyddsföreningen i Östergötlands energi- och klimatråd.

För mer information ring: 0708-505915