2017-11-07

Migrantarbetare. Vår tids slavarbetare?

Union to Union, Carlsson förlag, Arena Idé, ABF Stockholm, 6F och Akademikerförbundet SSR bjuder på lunch och samtal:

Av världens 232 miljoner migranter uppskattar FN:s Internationella arbetsorganisation ILO att 150 miljoner är arbetskraftsmigranter. En stor andel är kvinnor. Det är människor som drömmer om ett bättre liv för sig och sina familjer och söker arbete i andra länder där det finns större möjligheter. Samtidigt är dessa människor några av de allra mest utsatta arbetstagarna på arbetsmarknaden och arbetar ofta under slavliknande förhållanden.

Migrantarbetarnas problem rör oss i Sverige i allra högsta grad. Deras låga löner möjliggör den låga prissättningen på konsumtionsvaror i västvärlden. Migrantarbetarna finns även på arbetsmarknaden här i Sverige. Så hur arbetar facken för att säkerställa schysta villkor för migrantarbetare?

Deltar i lunchmötet gör Lennart Johnsson (författare och journalist) och Stefan F. Lindberg (fotograf) som precis släppt boken Drömmen om ett bättre liv – människan som handelsvara*. Boken skildrar i ord och bild människorna bakom arbetskraftsinvandringen i Syd och Sydostasien. Många av de migrantarbetare som de träffat när de gjort boken har trots allt skapat sig bättre förhållanden genom facklig organisering, i flera fall med stöd från svenska fackförbund som Seko, Livs och Kommunal. Vi hör även Christer Wälivaara, internationell strateg på 6F och Maria Östberg Svanelid, internationell sekreterare på Akademikerförbundet SSR och vice ordförande i fackligt centrum för papperslösa, berätta om hur de arbetar för att motverka att migrantarbetare utnyttjas  – på hemmaplan såväl som i världen. Vad gör man för att inte ställa arbetstagare mot varandra? Deltar gör även Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef på tankesmedjan Arena Idé. Hon sänderäven podden Människor&Migration tillsammans med Maja Dahl och Ignacio Vita.

Moderator: Anna Nylander, Union to Union

Tid: tisdagen 7 november, kl. 11.30 - 12.30 (vi bjuder på lunch från kl. 11.00)

Plats: Sandlersalen, ABF Stockholm, Sveavägen 41, Stockholm (T-bana: Rådhusgatan)

Anmälan: Eftersom vi i samband med föreläsningen bjuder på en lättare vegetarisk lunch vill vi veta hur många som kommer.

Anmäl dig i formuläret nedan, helst innan 3e november (efter detta kan vi inte garantera lunch). Om du har någon allergi eller specialkost, vänligen uppge det när du anmäler dig.

Om du anmält dig och fått förhinder vänligen meddela detta till event@uniontounion.org.

Kan du inte komma? Det är även möjligt att se seminariet live på vår YouTube-kanal eller lyssna på det i efterhand i vår podd Globalt facksnack. Podden hittar du även där poddar finns.

*Boken Drömmen om ett bättre liv finns att köpa på plats på seminariet. Du kan även köpa den i bokhandeln eller beställa den via internet här.

Se seminariet i efterhand

Seminariet finns inspelat och upplagt på vår Youtube-kanal.