2018-04-19

Lunchseminarium: Hur jobbar facken internationellt mot könsrelaterat våld?

Union to Union har tagit fram en studie om hur de globala fackliga organisationerna arbetar med att stoppa könsrelaterat våld och sexuella trakasserier i arbetslivet.

Könsrelaterat våld och sexuella trakasserier har varit en fråga som drivits fackligt, inte minst på internationell nivå, i flera års tid. Frågan har ofta lyfts av de globala fackens kvinnokommittéer. På senare tid har det byggts upp ett momentum kring ämnet, och ett exempel är #metoo-rörelsen som varit framgångsrik i att visa på ett strukturellt problem i flera länder. En annan viktig aktör är FN-organet ILO, som har beslutat att ta upp en diskussion om en ny konvention mot könsrelaterat våld.

Om det handlar Union to Unions lunchmöte den 19 april, då vår nya rapport "The global trade union movement against sexual harassment and gender based violence" presenteras.

Vilka konkreta initiativ har exempelvis fackföreningar tagit för att förebygga och bekämpa sexuella trakasserier och könsrelaterat våld, både i Sverige och globalt? Och vilka är de största utmaningarna i kampen mot detta på arbetsmarknaden idag?

Hör Ruben Wågman, påverkans- och programhandläggare på Union to Union, sammanfatta studiens resultat och Tendai Makanza, regional projektkoordinator för uppbyggnad av fackförbund på det globala industrifacket IndustriALL (där bland annat IF Metall och Unionen är medlemmar) berätta om hur de arbetar med frågan. Deltar gör också Karin Brunzell, internationell sekreterare på fackförbundet ST, som lyfter perspektiv och erfarenheter från ST:s internationella arbete. Eva Elmstedt-Frisk, internationell sekreterare på Lärarförbundet, lyfter Education Internationals arbete mot sexuellt våld i skolan och Lärarförbundets arbete i Metoo. Kristina Henschen, chef på Union to Union, modererar.

När: 19:e april, 11:30 – 13:00 (lunchwrap serveras mellan 11.30-11.50, och seminariet börjar kl. 12.00)
Var: ABF, Sandlersalen, Sveavägen 41

Seminariet är delvis på engelska utan tolk.

Vi bjuder på lättare vegetarisk lunch, anmälan är bindande, anmäl dig i formuläret nedan.

Kan du inte komma?

Vi livestreamar seminariet på vår Youtube-kanal. Det visas även på www.uniontounion.org/live och kan ses i efterhand. Någon dag efter seminariet finns det även tillgängligt att lyssna på i vår podcast Globalt facksnack.