2009-02-24

Lunchmöte: Journalisternas utsatthet i Colombia

LO-TCO Biståndsnämnd bjuder på lunch och ett intressant samtal:

I slutet av 2008 hade 48 mord av fackligt aktiva registrerats i Colombia. Liksom i många andra latinamerikanska länder har även den colombianska regeringen successivt försämrat arbetstagarnas rättigheter. Följden har blivit osäkra anställningar, sämre arbetsförhållanden och svårigheter att organisera sig på arbetsplatserna.

En grupp som är särskilt utsatt är journalister som regelbundet utsätts för både mordhot och trakasserier från makthavare och arbetsgivare. Journalisternas situation försvåras även av bristen på fasta anställningar och de flesta tvingas till frilansarbete. Ofta får de själva köpa programtid eller reportageplats och för att finansiera det tvingas de sälja annonser vilket medför självcensur och korruption i fördelningen av annonsförsäljningen.

Ett av de projekt som bedrivs i Colombia och som stöds av Internationella Journalistfederationen, IFJ, och Svenska Journalistförbundet, SJF, har resulterat i ett nationellt förbund av journalister med 1 200 medlemmar: Representatives of the Colombian Federation of Journalists, FECOLPER. Förbundet arbetar med att ta tillvara journalisternas rättigheter och att värna om deras säkerhet. Genom förbundet har möjligheten att snabbt agera när journalister hotas förbättrats.

Under lunchmötet berättar Karen Cepeda och Eduardo Marquez, projektledare för FECOLPER om situationen i Colombia. Representanter från Svenska Journalistförbundet och Nina Larrea från LO-TCO Biståndsnämnd deltar också.

Tid: Tisdagen den 24 februari kl 11.30-13.30 (observera den förlängda tiden)
Plats: Estniska huset, restaurang Einela, Wallingatan 34 1 tr, Stockholm

Eftersom vi i samband med föreläsningen bjuder på lunch vill vi veta hur många som kommer.

Anmäl dig senast den 20 februari till margareta.gadefelt@lotcobistand.org,
08-796 28 87.

Om du är vegetarian eller har någon allergi, vänligen uppge det när du anmäler dig.

Välkommen!