2018-10-17

Livsfarligt att samlas?

Att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter är viktigare nu än på länge. Fackföreningsrörelsen är världens största folkrörelse med sina 207 miljoner medlemmar, ett unikt globalt nätverk av demokratiska organisationer.

-    Tänk er att det vore förenat med livsfara att samlas som vi gjort idag, för att prata om att göra arbetslivet bättre, sade Visions ordförande Veronica Magnusson till publiken som samlats för ett lunchseminarium i Norrköping om globalt fackligt arbete.

Det är vardagen i flera länder, att fackligt aktiva förföljs, trakasseras, fängslas och ibland till och med mördas för att de vill förbättra arbetsvillkoren för sina kollegor och sig själva. Union to Union, Vision och Vårdförbundet arrangerade ett lunchseminarium i Norrköping om det globala fackliga arbetet, och vikten av att bedriva det.

-    Vi har sett förbättringar i världen en längre tid, men nu ser vi en tillbakagång. Utvecklingen går åt fel håll, och anti-demokratiska krafter växer sig starkare, säger Veronica Magnusson, ordförande i Vision.

Anneli Gåverud, coach och förtroendevald i Vårdförbundet, håller med men berättade även om ett projekt i Lesotho som hon varit involverad i där det går att se öppningar även i länder med svag demokratisk tradition.

Där har Vårdförbundet jobbat med vårdsektorn i det landet, men har inte kunnat agera utifrån sin roll som fackförbund. I Lesotho är fackförbund olagliga, däremot är professionssammanslutningar tillåtna. Små landvinningar i demokratisk riktning sker dock kontinuerligt, och förhoppningen är att fackförbund ska bli tillåtna inom en snar framtid.

Detta lunchseminarium hölls i Norrköping. Är du intresserad av samarrangera ett seminarium med Union to Union i din stad, läs mer här och hör av dig till oss!

 

Så ser situationen ut för fackligt aktiva i världen

Världsfackets Global rights index rankar de sämsta länderna för arbetstagare och ger statistik på hur läget förbättras och försämras.

Läs mer här. 

Lär dig mer om det fackliga utvecklingssamarbetet

Här kan du läsa om hur Union to Union jobbar tillsammans med de svenska facken i utvecklingsprojekt. I vår databas kan du dessutom söka på alla projekt och till exemepl se vilka projekt just ditt fackförbund driver. Ännu mer förståelse får du genom att läsa personliga berättelser på hur projekten förändrar under berättelser från verksamheten.