Foto: PSIRepresentanter från de två sjukvårdsfacken Private Sector Health Workers Union of Liberia (NPSHWUL) och National Health Workers Association of Liberia (NAHWAL)
2014-08-01

Liberia: Facket kräver krafttag mot ebolan

Det dödliga ebola-viruset har satt sjukvården i Liberia under hård press. Men sjukvårdspersonalen arbetar ofta oförsäkrade och saknar rätt utrustning för att själva skydda sig mot smittan. 

Ebolautbrottet i Västafrika som hittills krävt över 729 människors liv visar inga tecken på att avta. Särskilt utsatt är sjukvårdspersonal som arbetar hårt med att försöka tackla utbrottet men ofta saknar rätt utrustning för att själva skydda sig mot den dödliga smittan. I Liberia har hittills två sjukvårdsarbetare dött och ett antal smittats av viruset.

– Anledningen till att sjukvårdspersonal dör är att de saknar skyddskläder medan de arbetar med att rädda liv, säger G. Isaac Williams som är ordförande för det liberianska sjukvårdsfacket.

Facket kräver nu att få sitta ned med regeringen och diskutera vad som behöver göras för att stoppa smittan, samt att all sjukvårdspersonal i Liberia ska vara försäkrade och få sin lön utbetald av regeringen.

– Vi kan inte acceptera några ångerfulla ursäkter från vare sig hälsoministrar eller internationella givare. Sjukvårdspersonalen måste vara rätt utrustad för att göra sitt jobb. Alla som arbetar i kontakt med ebola-viruset måste ha rätt skyddsutrustning. Våra medlemmar dör på grund av osäkra arbetsvillkor, det borde vara brottsligt att ignorera detta, säger Rosa Pavanelli, generalsekreterare för det globala facket PSI i ett uttalande. 

Två av de som drabbats av det dödliga viruset var James Tambah Dahh och Ramuson Tamba Lendan som arbetade på ett sjukhus i i Lofa i norra Liberia. Eftersom regeringen inte erbjuder någon ersättning för dem som blir utan inkomst när deras familjemedlemmar dör har det globala facket PSI erbjudit sig att bistå deras efterlevande ekonomiskt.