Libanon
Det råder fred i Libanon, vilket borde skapa framtidstro och gynna ekonomisk tillväxt. Samtidigt finns en hög arbetslöshet och stora flyktingläger, inte minst har många flytt från Syrien. Den fackliga rörelsen är splittrad och religiöst uppdelad.
Fakta
Libanons ekonomi tog allvarlig skada av det långa inbördeskriget. Infrastrukturen slogs sönder, utländska företag försvann och turismen sopades bort. Om den nuvarande stabiliteten i landet fortsätter väntas dock en uppgång i ekonomin. Genom ett stort internationellt hjälpprogram ska landet byggas upp på nytt. Utländska företag har redan visat ett ökat intresse för att investera i Libanon.
Anställda har laglig rätt att bilda fackliga organisationer och att strejka. Undantagna från de fackliga rättigheterna är dock personer anställda av regeringen. I landet finns drygt 100 fackliga organisationerna, varav General Confederation of Workers (CGTL) är den största. CGTL uppger att man har omkring 200 000 enskilda medlemmar.
Den religiösa och politiska splittring som präglar Libanon är påtaglig inom den fackliga rörelsen, det är också orsaken till att de fackliga organisationerna spelar en blygsam roll i det libanesiska samhällslivet.
Fackliga centralorganisationer: Den stora fackliga organisationen heter General Confederation of Workers (CGTL). Det finns inte någon medlem i Världsfacket ITUC i Libanon.
ILO:s åtta kärnkonventioner gäller alla människor i alla länder oavsett om deras regeringar ratificerat dem eller inte, eftersom det handlar om mänskliga rättigheter. Trots det är det ändå viktigt att så många länder som möjligt ratificerar konventionerna, så att de inte förlorar sin legitimitet. Att ratificera en konvention sänder en signal om att landet tar frågan på allvar och innebär i praktiken att landet själv ska se till att lagstiftningen i landet är i linje med de krav som konventionen ställer. Det är dock ingen garanti för att länderna följer konventionen i praktiken. I ILO:s databas Normlex hittar du alla ILO-konventioner och rekommendationer och aktuell information om vilka länder som ratificerat dem.
Ratificerade av landet:
- ILO 29 – Förbud mot tvångs- och straffarbete
- ILO 98 – Rätten att organisera sig och förhandla kollektivt
- ILO 100 – Lika lön för lika arbete, oavsett kön
- ILO 105 – Avskaffande av tvångsarbete
- ILO 111 – Diskriminering vid anställning och yrkesutövning
- ILO 138 – Minimiålder för arbete
- ILO 182 – Mot de värsta formerna av barnarbete
Inte ratificerade av Libanon:
December, 2020, Mats Wingborg.
Hittar du faktafel, har frågor eller vill diskutera innehållet i texten? Skriv gärna till info@uniontounion.org. För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och nyhetssajten LabourStart.