2017-10-31

Kafalasystemet på väg att försvinna

Genom fackliga påtryckningar från svenska förbund och det globala byggfacket BWI, med stöd av Union to Union, ska Qatar avskaffa det slavliknande Kafalasystemet.
– De nya riktlinjerna från Qatar signalerar starten på verkliga reformer, som betyder slutet för det moderna slaveriet som pågår i landet, säger Sharan Burrow, ordförande för världsfacket ITUC.

Arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar har varit i fokus sedan det stod klart att landet skulle arrangera fotbolls-VM 2022. Landet är världens rikaste land (per capita) och satsar stora summor pengar på att bygga arenor och infrastruktur inför mästerskapet. Det faktiska arbetet görs främst av migrantarbetare från länder som Nepal, Bangladesh och Indien.

Tolv dödsfall om dagen

Kafalasystemet tillämpas i stora delar av Mellanöstern där vistelserätt i landet är knutet till anställning. Det innebär att arbetsgivare kan utvisa en arbetstagare genom att helt enkelt avsluta anställningen. På samma sätt kan arbetsgivaren stoppa personal att lämna genom att inte bevilja hemresetillstånd.

Bara den qatariska byggsektorn sysselsätter omkring en miljon gästarbetare. Det globala facket BWI har tillsammans med svenska förbund, som Byggnads, Elektrikerförbundet, GS, Målareförbundet och SEKO, arbetat för att förändra situationen genom att driva kampanjer och förhandlingar i landet. Enligt världsfacket ITUC dör i genomsnitt tolv byggnadsarbetare per dag i Qatar. Enligt samma beräkningar kan så många som 7 000 arbetstagare ha dött före 2022 och fotbolls-VM i Qatar.

Efter många års kampanjarbete och fackliga påtryckningar internationellt har Qatar nu meddelat att kafalasystemet alltså ska avskaffas, vilket är ett kvitto på vilken kraft den fackliga rörelsen har internationellt. Bygg- och träinternationalen, BWI, tillsammans med de svenska förbunden bedrivit arbetet med stöd av Union to Union.

Historiskt avtal 2016

För ett år sedan tecknades ett historiskt avtal som gav fackliga organisationer för första gången laglig rätt att verka i Qatar. Mellan den 5 och 8 november åker Byggnads till Qatar för en inspektion av arbetsplatser. I samband med detta tar Byggnads också över Union to Unions Instagram-konto, vilket betyder en god chans att få en inblick i det fackliga arbetet på plats.

– Vi fortsätter helt enkelt att hålla trycket uppe, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm, till tidningen Byggnadsarbetaren. Den här gången tar jag med mig några av våra skyddsombud för att de ska kunna ge våra byggnadskamrater ytterligare verktyg för att förbättra deras arbets- och boendesituation i VM-byggena.