På bilden: Maja Aase, kommunikationsstrateg och pressansvarig på Union to Union och Magnus Jiborn, forskare vid Ekonomisk-historiska institutionen på Lunds Universitet.
2021-01-29

Just Transition i filosofisk radiodebatt

Vad betyder rättvis och vad är Just Transition, egentligen? I ett avsnitt av Sveriges Radios program Filosofiska rummet är Union to Union med och diskuterar svaren på de här frågorna – tillsammans med en filosof och en nationalekonom. Lyssna och hör efter vem som är överens med vem. Och varför.
 

Rättvis klimatomställning, Just Transition, är enligt fackföreningsrörelsen vägen till en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar värld. Just Transition har snabbt blivit ett allt mer känt begrepp, och Union to Union jobbar på flera sätt med frågan. 

Bakgrunden är övertygelsen om att arbetet mot fattigdom och klimatförändringarna ska ske parallellt: för att lösa klimatkrisen globalt måste människor leva under schysta villkor och ha en lön som går att leva på. Det handlar helt enkelt om solidaritet och grundläggande rättvisa för människor i låg- och medelinkomstländer.

Global solidaritet

– Jättekul, bra och viktigt att vi kan vara med i sammanhang som sträcker sig utanför den fackliga världen, äger Maja Aase, kommunikationsstrateg på Union to Union, och medverkande i P1-panelen. Förhoppningsvis blir fler intresserade av fackens viktiga roll i arbetet för att lösa klimatkrisen.

Diskussionen handlar bland annat om definitionen av rättvisa, och vem som är ansvaret för att framtiden blir just rättvis? Dessutom betyder en framtida, rättvis utveckling höjda levnadsnivåer i länder med utbredd fattigdom, samtidigt som västvärlden ska hitta vägar för att leva mer hållbart.

Medverkande i Filosofiska rummet i P1 är, förutom Union to Union och Maja Aase, även nationalekonom Andreas Bergh vid Lunds universitet och filosof Magnus Jiborn, forskningsansvarig vid Global Challenges Foundation. Programledare är Lars Mogensen.

Lyssna på programmet här