Karta, de globala målen för hållbar utveckling med mål 8 i centrum, bild från filmen jordgubbslandet
2018-10-09

Jönköping: Glocal Filmfestival

Glocal Film Festival är en ambulerande kostnadsfri filmfestival kring de globala målen för hållbar utveckling. Med stöd av Svenska Postkodsstiftelsen och i samarbete med Universitet- och högskolerådets verksamhet Den globala skolan och UNDP presenteras 17 mål  i 17 städer under 17 veckor. Med 17 geografiskt spridda filmvisningar – kopplade till vart och ett av de globala målen för hållbar utveckling – och med efterföljande samtal med inbjudna samtalsledare och organisationer syftar festivalen till att skapa uppmärksamhet och engagemang för de globala målen, både enskilt och tillsammans. 

Den 9 oktober kl 15-18 gör Glocal Film Festival det globala lokalt i Jönköping som står värd för det åttonde Globala målet om anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

Filmen som introducerar målet är den svenska spelfilmen Jordgubbslandet (Wiktor Ericsson, 2017). I en skraltig bil kommer 15-årige Wojtek med sina föräldrar, från Polen till Sverige, för att plocka jordgubbar. Deras vistelse blir början på en ny resa för Wojtek - i en värld som är full av motsättningar, fördomar, usla arbetsvillkor och utanförskap. I samarbete med Jönköping kommun och Amnesty International presenterar Glocal Film Festival ett panelsamtal efter filmen med inbjudna gäster, där bland annat Union to Union diskuterar hur vi skapar ett hållbart arbetsliv för alla människor? 

Läs mer om programmet, festivalen och boka plats på Glocal filmfestivals hemsida. Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla men platserna är begränsade och måste förbokas via www.glocalfilmfestival.com, (klicka på pricken som markerar Jönköping på kartan och därefter den gula ”boka-knappen”). 

Program

15.00-15.20 – Hej och välkomna!
Halvvägs igenom turnén berättar festivalarrangörerna om sin resa genom Sverige och erfarenheterna kring att göra det globala lokalt.

15.20-15.30 – Den globala skolan: vad är Globala målen?

15.30-17.00 – Filmvisning: Jordgubbslandet (Wiktor Ericsson)
I en skraltig bil kommer 15-årige Wojtek och hans föräldrar från Polen till Blekinge för att plocka jordgubbar. Deras vistelse blir början på en ny resa för Wojtek, som får uppleva usla arbetsvillkor, segregation och fördomar – men också den andras utanförskap.

17.00-17.15 – Minimässa och fika

17.15-17.55 – Panelsamtal: Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv för alla människor?
Moderator: Ami Hedenborg, talesperson, Amnesty International.

Panel:

  • Anette Myrvold, ombudsman på Byggnads och är vice ordförande i LO-distriktet i Småland och Blekinge.
  • Anna Nylander, kommunikatör på Union to union.
  • Henrik Johansson, högstadielärare i historia/svenska vid Ljungarumsskolan i Jönköping.
  • Rebecka Karlsson, från den lokala ideella organisationen Integrera mera.
  • Rickard Boson, Arbetsmarknadschef på Arbetsmarknadsförvaltningen i Jönköping kommun.

17.55-18.00 – Avslutning med Glocal Film Festival och Helena Sandberg,
filmpedagog på Jönköping kommun.

Sprid gärna evenemanget till folk du känner i Jönköping genom facebook eventet.

 

 

 

 

Facket och Agenda 2030

Läs mer om hur facket arbetar med de globala målen för hållbar utveckling och vilka mål som den globala fackföreningsrörelsen har valt ut som de mål de kan bidra mest till att uppnå.

Ladda ner programmet som PDF