Foto: Agneta Persson Fysioterapeut Maria Aryemo leder ett träningspass
2018-05-31

Intresset för fysioterapi växer i Uganda

Hellen Namasembe jobbar som fysioterapeut i Kampala, Uganda. Lönen som statsanställd är så dålig att hon, precis som så många andra, har två arbeten. Fem kvällar i veckan, plus lördagar, jobbar hon därför på en privat klinik.

Fysioterapeuterna engagerar sig i Uganda Association of Physiotherapy. Här möts medlemmarna i mobilchattar på WhatsApp och agerar rådgivare åt varandra i frågor om löner, arbetsmiljöproblem, ledarskap och arbetstider, skriver tidningen Fysioterapi.

Läs hela reportagen om arbetssituationen för fysioterapeuter i Uganda i tidningen Fysioterapi:
Kollegorna i Uganda vill ha mer kunskap
Resan till Sverige blev Hellens vändpunkt

Hälsosektorn i Uganda är kraftigt underfinansierad, vilket bland annat får till följd att den statliga vården som ska vara gratis inte är det. En sängplats inom slutenvården kostar inget, men patienterna måste själva bekosta sina mediciner, röntgenundersökningar och operationer. I praktiken innebär det att folk kan bli liggande i veckor i väntan på att anhöriga ska få ihop pengar. För personalen betyder det hackiga vårdförloppet en komplicerad arbetssituation. Fysioterapeuterna kan till exempel göra det nödvändigaste för att hålla blodcirkulationen igång på liggande patienter, men någon ordentlig rehab är inte aktuell förrän diagnos är ställd. Och under tiden är risken för komplikationer stor.

Susan Akori är en av fyra fysioterapeuter som jobbar på Mulago Hospitals öppenvård. Hon berättar att mottagningen i snitt tar emot 180 patienter varje dag. Det blir 45 för var och en av fysioterapeuterna.

Problemet för oss är läkarna, säger hon. De ser sig som ledare ute på klinikerna och gör samma sak i fackliga sammanhang. När de för ett tag sedan gick ut i strejk för högre löner blev vi fysioterapeuter inte ens tillfrågade. Jag önskar verkligen att vi kunde ha bättre kommunikation. Så i stället engagerar sig fysioterapeuterna i Uganda Association of Physiotherapy. Här möts medlemmarna i mobilchattar på WhatsApp och agerar rådgivare åt varandra i frågor om löner, arbetsmiljöproblem, ledarskap och arbetstider.

En genomsnittlig fysioterapeutlön ligger på 1 500 kronor, en kass betalning även i ugandiska mått. Så efter dagtjänsten på sjukhuset åker de flesta vidare till kvällsöppna privata kliniker och jobbar för en högre timpenning. Alternativt gör privata hembesök hos sjukhuspatienter utanför arbetstid – och tar betalt för det.

Reportaget har möjliggjorts genom ett resereportagebidrag från Union to Union till tidningen Fysioterapi.