Foto: Fish IP / IDWFElizabeth Tang under prisutdelningen av Silver Rose Award i Bryssel.
2015-06-05

IDWF vinner pris för global organisering

International Domestic Workers Federation (IDWF), som organiserar hushållsanställda över hela världen, prisades i veckan med Silver Rose Award för sitt globala arbete.
– Internationell solidaritet kan vara magisk, säger IDWF:s generalsekreterare Elizabeth Tang.

Priset, som IDWF fick i kategorin "Organizing International Solidarity", delades ut av Solidar* för att hylla IDWF:s framgångar i att bygga en stark, demokratisk och global organisation för hushållsanställda, liksom för deras arbete med att stärka yrkeskårens rättigheter.

Elizabeth Tang, IDWF:s generalsekreterare, tog emot priset den 3 juni på Europaparlamentet i Bryssel.

– Det är spännande tider och internationell solidaritet kan verkligen vara magisk, sade Elizabeth Tang under prisutdelningen.

– Vi måste vara enade så att vi kan kräva våra rättigheter.

2011 antogs ILO:s konvention 189 om hushållsanställdas rättigheter. En stor framgång för yrkeskåren, som utgörs av 50-100 miljoner personer. Men än finns många utmaningar, menar Elizabeth Tang.

– Vår organisation är fortfarande liten med tanke på att det finns miljoner hushållsanställda i världen. Många av dem är barn och migranter. Nu har vi ILO:s konvention 189, men många länder vill inte ratificera den. Och i ett flertal länder ses hushållsanställda fortfarande inte som arbetstagare.

Den 16 juni – på årsdagen av ratificeringen av ILO:s konvention 189 – uppmärksammas och firas International Domestic Workers Day. 

I år gästar Elizabeth Tang Sverige på den globala dagen – och deltar i ett seminarium som arrangeras av Union to Union, Kommunal och Palmecentret.

Anmäl dig, och läs mer om seminariet här.

*Solidar är ett europeiskt nätverk av NGO’s som jobbar för social rättvisa i världen.