GSPer-Olof Sjöö, ordförande i GS och BWI, tillsammans med generalsekreteraren för SC Hassan Al Thawari och generalsekreteraren för BWI Ambet Yuson
2016-11-17

Historiskt avtal ska rädda byggarbetares liv i Qatar

Tusentals byggarbetare, varav många migrantarbetare, har redan omkommit i byggandet av fotbollsarenor till fotbolls-VM 2022 i Qatar. Efter många års hårt påverkansarbete tecknade i veckan det globala bygg- och träfacket BWI och den myndighet i Qatar som har ansvar för bygget, ett avtal som bland annat ska ge byggfacket rätt att besöka arbetsplatserna och göra säkerhetsinspektioner. Förhoppningen är att det ska rädda liv och på längre sikt driva på för starkare arbetsrätt i landet. 

Arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar har varit i fokus sedan det stod klart att landet skulle arrangera fotbolls-VM 2022. Migrantarbetare, framförallt från Asien, har arbetat under slavliknande förhållanden och det internationella bygg- och träfacket, BWI uppskattar att 1400 byggarbetare redan omkommit i byggandet av arenor och hotell. Bland andra BWI har därför drivit en högljudd kampanj för att få till en förändring. Och i dagarna har ett historiskt avtal undertecknats i Doha.

Avtalet ger BWI rätt att göra säkerhetsinspektioner av arbetsplatserna och besöka migrantarbetarnas bostäder.

– Det har dött människor där nere varje dag under ganska lång tid. Det är såklart helt oacceptabelt, säger svenska fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm som varit med vid förhandlingarna. Nu måste vi få stopp på det här och därför tror vi att de här arbetsmiljöinspektionerna som kommer ske nu blir en kanal rakt in till arbetsplatserna. Qatars regering har gett sitt medgivande till ett sådant här arbete, säger Johan Lindholm till Sveriges Radio.

BWI ska även utbilda arbetsgivare och myndigheters inspektörer i Qatar i praktiskt arbetsmiljöarbete. Detta är en stor förändring i attityd då facken tidigare behövt arbeta i hemlighet i landet.

– Nu kommer man få tillträde till arbetsplatserna och det bästa är att man kommer utbilda myndigheter, arbetsmiljöinspektörer, arbetsgivare och anställda i ett aktivt arbetsmiljöarbete, säger Johan Lindholm till SR. Det här kommer naturligtvis förebygga fler förolyckade och skadade under byggnationerna inför fotbolls-VM 2022, fortsätter han.

Delseger - utmaningar kvarstår

Avtalet ger dock inte tillstånd för migrantarbetarna att organisera sig. De har till exempel fortfarande inte rätt att gå med i facket och det finns heller inte några sanktionsmöjligheter om arbetsgivarna inte släpper in facket på arbetsplatser eller på deras boende. Men Johan Lindholm är ändå positiv.
– Jag har sett stor förändring sedan jag var här för fyra år sedan. Nu finns det en vilja att förändra. Det här är ett litet steg mot förbättring men det är ett stort steg jämfört med hur relationerna tidigare har varit, säger han till tidningen Arbetet.

Enligt världsfacket ITUC dör idag i genomsnitt tolv byggnadsarbetare per dag i Qatar. Om den takten fortsätter innebär det att 4000 byggnadsarbetare kommer ha dött när fotbolls-VM inleds 2022. Avtalet är ett sätt att bryta denna utveckling.

Enligt tidningen Arbetet håller Qatar dessutom på att ta fram en ny arbetsmarknadslagstiftning. Det är dock ännu oklart om den nya lagstiftningen kommer att innebära förbättringar för migrantarbetarna i landet. Kritiken mot det nuvarande systemet, Kafala, har varit hård. Qatar är utan tvivel under press och har världens ögon på sig.

- Jag tror och hoppas att Qatar långsiktigt kommer se fördelarna med att ge anställda en röst och erkänna ILO:s kärnkonventioner. Det är en lång resa dit, men det är unikt och historiskt att Qatar gör det här. Det är alla fackanslutna byggarbetare runt om i världen som sett till att detta har blivit möjligt, säger Johan Lindholm till tidningen Byggnadsarbetaren.