Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Världskarta med prickar som visar var de tio länderna ligger

Rapporten Global Rights Index 2021 listar de tio sämsta länderna för arbetstagare att arbeta i.

Global Rights Index 2021

Världsfacket ITUC tar varje år fram en rapport, Global Rights Index, som mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras. Årets granskning pekar mot en mycket farlig, global utveckling, förstärkt av covid-19-pandemin: demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt i 64 länder, jämfört med 56 år 2020.

Global Rights Index visar att i 68 länder har protesterande arbetstagare gripits och fackligt aktiva har dödats i sex länder. 74 procent av länderna sätter stopp för arbetstagare att gå med i facket. Totalt är det 149 länder som granskas och betygssätts utifrån 97 kriterier, med utgångspunkt från rättspraxis och FN-organet ILO:s konventioner. Indexet redovisar överträdelser av arbetstagares rättigheter. Betyget 5+ är sämst, 1 är bäst. Sverige och Norden tillhör de elva länderna i grupp 1.

Rapporten listar också världens tio värsta länder för arbetstagare. Här är hela listan: Bangladesh, Belarus, Brasilien, Colombia, Egypten, Filippinerna, Honduras, Myanmar, Turkiet och Zimbabwe.

Vi pratar fackliga rättigheter i SVT:s morgonstudio!

Bild
Närbild på kvinna i kort mörkt hår med glasögon i tv-studio

Den 30 juni 2021 deltog Heike Erkers, ordförande för Union to Union, i SVT:s morgonstudio. Hon kommenterade rapporten Global Rights Index och att det svenska biståndet måste stärkas för att biståndsaktörer ska kunna fortsätta arbeta för mänskliga rättigheter i arbetslivet runt om i världen. 

Här kan du ladda ner Executive Summary av rapporten som är framtagen av världsfacket ITUC. Rapporten är på engelska. Hela rapporten finns tillgängligt på ITUC:s hemsida för Global Rights Index-rapporten.

Nedladdningsbart material

Dokument
Bild
Illustrationer på sex ansikten i profil

Global Rights Index 2021: Belarus och Myanmar på fackens svarta lista

– Detta måste få ett slut. Ingen ska utsättas för våld på grund av sitt fackliga engagemang och viljan att göra arbetslivet bättre, säger Therese Svanström, ordförande för TCO. Starka fack är livsviktiga och krävs för att försvara de mänskliga rättigheterna på arbetsplatserna och stärka demokratin, över hela världen.

Läs hela nyheten om årets rapport
Bild
Foto tagen ovanifrån på en mobil, hörlurar, kaffekopp, krukväxt och anteckningsblock med Union to Unions logga på framsidan

3 sätt att göra världen lite bättre

Global Rights Index 2021 visar att våra mänskliga rättigheter på jobbet kränks runt om i världen. Det här måste vi sätta stopp för och du kan göra skillnad redan idag. Hur? Så här:

  • Om du inte redan är medlem – gå med i facket!
  • Delta i kampanjen #rightsindex. Läs rapporten Global Rights Index 2021. Ta chansen och prata om allas rättigheter på fikarasten, med familj och vänner. Dela Union to Unions inlägg om #rightsindex i dina sociala medier.
  • Var en medveten konsument både privat, i jobbet och föreningslivet. Om alla frågar efter schysta villkor och ställer krav på hållbarhet måste leverantörerna lyssna, eller hur?

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.