2018-06-07

Global rights index 2018: Hoten och våldet ökar – det demokratiska utrymmet minskar

Allt fler stater begränsar yttrandefriheten och allt fler arbetstagare mördas, hotas och misshandlas: i Colombia dödades 19 fackligt aktiva under det senaste året. Mellanöstern och Nordafrika rankas fortsatt som de farligaste regionerna, i världsfacket ITUC:s nya genomgång av världens värsta länder för arbetstagare.

Årets Global Rights Index mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i 142 länder. Här är listan över världens tio värsta länder:

Granskningen pekar mot en mycket farlig, global utveckling: demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt i 54 länder, i 59 länder förekommer massarresteringar av arbetstagare och antalet länder där arbetstagare utsätts för våld och dödshot har på ett år ökat från 59 till 65. Fackligt aktiva har dödats i nio länder.

– Ingen ska behöva utsättas för våld på grund av sitt fackliga engagemang och viljan att göra arbetslivet bättre. Detta måste få ett slut, säger Eva Nordmark, ordförande för TCO. Det här handlar om mina och dina kollegor, över hela världen.

Global Rights Index 2018 visar också att 87 procent av länderna har kränkt rätten att strejka och 81 procent rätten att förhandla kollektivt. 65 procent av länderna har satt stopp för att arbetstagare ska kunna organisera sig fackligt.

– Situationen är ytterst upprörande, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO. Det är en mänsklig rättighet att organisera sig fackligt, att ta ställning och öppet redovisa sina åsikter. Fackliga rättigheter är en mänsklig rättighet.

Statistiken visar att den globala trenden med osäkra anställningar blir snabbt vanligare även i Europa och i välkända företag – allt fler riskerar att jobba under dåliga villkor.

– Utvecklingen går åt fel håll, säger Göran Arrius, ordförande för Saco. Det fackliga medlemskapet blir allt viktigare för att vi ska kunna arbeta, sida vid sida, för att stötta utsatta människor i andra länder.

Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, som är världens största fackliga organ med 207 miljoner medlemmar i 163 länder, uppmanar:

– Världens stater måste på allvar agera till stöd för arbetstagarna, mot de globala hoten mot demokratin. Det är dags för en förändring.

Detta är femte året som världsfacket ITUC presenterar sitt rättighetsindex, Global Rights Index. 142 länder granskas och betygssätts utifrån 97 faktorer, baserade på FN-organet ILO:s konventioner. Betyget 5+ är sämst, 1 är bäst. Sverige och Norden tillhör de 13 länderna i grupp 1.

 
Framsida Global Rights Index report
 
För mer information, kontakta:

Maja Aase, kommunikationschef, Union to Union, 070-321 03 24
Karin Emanuelli, presschef TCO: 0708-39 02 06
Robin Tapper, pressansvarig Saco: 070-300 33 82
LO:s pressjour: 08-796 26 90

 

 

DET HÄR KAN DU GÖRA!

Gå med i facket

Om du redan är medlem, värva en kollega. Genom ditt fackliga medlemskap stöttar du kollegor i länder där fackliga rättigheter fortfarande inte är en självklarhet. De svenska facken är del av en global facklig rörelse som samarbetar i solidaritet. Många förbund bidrar med biståndsmedel till systerorganisationer (bland annat via Union to Union) och utkräver ansvar av företag och regeringar där fackliga rättigheter kränks i andra länder.

Sprid information om Global Rights Index

Sprid ditt fackförbunds information om Global Rights Index 2018 eller dela Union to Unions inlägg på Facebook, Instagram och Twitter.

Lär dig mer

Allt engagemang startar med kunskap. Skaffa mer information genom ditt fackförbund och Union to Unions digitala kanaler och tryckta utbildningsmaterial. Beställ kostnadsfritt här: www.uniontounion.org/material

Påverka beslutsfattare

Det är viktigt att trycka på politiker och beslutsfattare för att de ska förstå att svenska aktörers agerande i andra länder är av högsta prioritet: vem och hur kan du påverka? Du kan även skriva under internationella protestbrev till stöd för fackliga rättigheter. Du hittar många fackliga kampanjer här: www.labourstart.org

Agera via din fackförening eller som anställd

Många svenska företag är verksamma världen över. Lär dig mer om situationen i länderna och påverka företagsledningen att ta ansvar: www.uniontounion.org/facket-i-varlden

Var en aktiv konsument

Du kan vara aktiv konsument både privat, på jobbet och i föreningslivet. Om alla frågar efter schysta villkor och visar miljömedvetenhet måste leverantörerna lyssna. Handla Fairtrade när det går och föreslå för din arbetsplats att ni blir "Fairtrade på jobbet". Märkningen innebär att arbetstagarna har rimlig lön och fackliga rättigheter: www.fairtrade.se. Se även till att du och din arbetsplats agerar medvetet när ni reser till andra länder där arbetsrätten är sämre: www.schystresande.se.

Global Rights index 2018

Lunchseminarium om rapporten:

Global Rights Index 2018: Så får vi världen dit vi vill

Tis 19 juni kl 11.30-13. Med Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO, Veronica Magnusson, ordförande för Vision och Göran Arrius, ordförande för Saco.

Flyer

Ladda ner vår flyer som sammanfattar resultaten i Global Rights Index 2018 och ger dig tips på vad du kan göra för att förbättra situationen. Dela ut på nästa förbundsmöte eller klistra upp på den fackliga anslagstavlan.