Gladys Hernández Alfaro, sopsorterare i La Pensilvania, Bogotá Foto: Juan Arredondo
2017-06-13

Global Rights Index 2017

Ökat hot och våld mot världens arbetstagare. Mord, fängelse, hot och våld drabbar arbetstagare och fackligt aktiva i allt fler länder. Mellanöstern och Nordafrika rankas som de farligaste regionerna och läget fortsätter att förvärras.
I dag släpps världsfacket ITUC:s lista över de sämsta länderna att jobba i granskningen Global Rights Index.

– Fackliga ledare riskerar att dödas i kampen för arbetstagares rättigheter, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO. Klyftan mellan världens rikaste och fattigaste ökar. Den globala fackföreningsrörelsen är en resursjämnande kraft och blir, med sina 181 miljoner medlemmar, allt viktigare. Att vara med i facket är en mänsklig rättighet.

Enligt ITUC fortsätter Qatar att ”chocka” resten av världen, genom behandlingen av migrantarbetare, bland annat i samband med förberedelserna inför fotbolls-VM 2022.
I Turkiet har fler än 100 000 offentliganställda förlorat sina jobb, och rätten att demonstrera har dragits in. Fackföreningar och deras medlemmar kallas för samhällets fiender.

– Situationen är väldigt oroväckande. Ingen arbetstagare tjänar på att någon annan har det dåligt, säger Eva Nordmark, ordförande för TCO. I en globaliserad värld har vi kollegor inte bara på vårt eget jobb utan över hela världen. Våra internationella kollegors arbetsvillkor är en fråga också för oss i Sverige.

Några exempel på hur läget under det senaste året har försämrats:
– Antalet länder där arbetstagare dödats på grund av att de är med i facket har stigit från tio till elva
– I allt fler länder utsätts arbetstagare för våld: från 52 år 2016 till 59 år 2017
– I 50 länder kränks arbetstagares mänskliga rättigheter, som åsikts- och yttrandefriheten och rätten att gå med i facket

– Den fackliga grundprincipen handlar om inkludering, säger Göran Arrius, ordförande för Saco. Facket är en stark motkraft till det ”vi och dom-tänkande”, som blivit allt vanligare i samhället. Framtiden byggs inte genom att vissa utesluts utan den bygger vi tillsammans.

Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, som är världens största fackliga organ med 181 miljoner medlemmar i 163 länder, kommenterar:
– Vi vet att ju mer de fackliga rättigheterna respekteras av stater och arbetsgivare, desto mer rättvist och jämlikt i samhället.

Om rapporten:

Världsfackets ITUC:s globala rättighetsindex rankar var i världen mänskliga rättigheter i arbetslivet bäst skyddas i lagen och i praktiken. 2017 års index omfattar 139 länder och baseras på händelser som ägde rum mellan april 2016 och mars 2017. ITUC dokumenterar regeringars och arbetsgivares kränkningar av de internationellt erkända mänskliga rättigheterna i arbetslivet. Rankingen utgår utifrån 97 kriterier, grundade på FN-organet för arbetslivsfrågor ILO:s konventioner och rättspraxis.

Detta är fjärde året som ITUC presenterar sitt rättighetsindex. Läs mer på:

http://www.ituc-csi.org/ituc-global-rights-index-2017

För mer information, kontakta:

Maja Aase, kommunikationschef, Union to Union: 070-321 03 24
José Gutierrez, presschef TCO: 072-207 35 53
Thomas Jartsell, pressansvarig Saco: 0709-18 64 31
LO:s pressjour: 08-796 26 90

Det här kan du göra:

Tillsammans kan vi stärka de mänskliga rättigheterna på arbetsplatser världen över. Fria fackföreningar är en viktig kraft för att utveckla demokratin och fördela världens resurser mer jämlikt.

Därför är rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar en del av både Agenda 2030, FN:s globala mål för hållbar utveckling, och FN:s deklaration för mänskliga rättigheter.

Lär dig mer - skaffa mer information genom Union to Unions informations- och utbildningsmaterial eller genom att starta en studiecirkel. Det finns också många intressanta utbildningar du kan gå för att få mer kunskap. Beställ kostnadsfritt här:

www.uniontounion.org/material

I högerspalten på den här sidan kan du även klicka dig vidare till den fullständiga rapporten, en sammanfattande broschyr och en film om ITUCs rapport Global Rights Index

Agera via din fackförening eller som anställd – många svenska företag är verksamma världen över. Lär dig mer om situationen i länderna och påverka företagsledningen: www.uniontounion.org/facket-i-varlden

Var en aktiv konsument - både privat, på jobbet och i föreningen. Om vi alla frågar efter schysta villkor och visar miljömedvetenhet måste våra leverantörer lyssna.

Handla Fairtrade – märkningen innebär att de som tillverkat varan har rimlig lön och fackliga rättigheter: www.fairtrade.se.

Schyst resande – försök att agera medvetet även när du åker på semester till andra länder: www.schystresande.se.